Nyheter

Första spadtag för nya bostäder i Jönköping

Vid Kortebovägen i Jönköping tas nu ett första spadtag för Brf Skålen, ett förtätningsprojekt som skapar 36 nya lägenheter på nedre Bymarken. På plats för att markera produktionsstarten finns stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Samuelsson som tillsammans med bostadsrättsköpare och projektengagerade personer tar ett gemensamt spadtag för projektet.

I maj 2019 fastställdes den nya detaljplanen för området och för att ge utrymme åt de nya bostadsrätterna revs då det tidigare bostadshuset på platsen. Fastighetsägarna HP Boendeutveckling och Ulricehamns Betong påbörjade därefter försäljningen av lägenheterna som ryms i två parallella huskroppar som trappar upp längs Sandbacksgatan och Kortebovägen.

Husen är utformade av Tengboms arkitekter Gunilla Gustafsson och Johan Franzén där målbilden har varit att skapa klassiska hus som till sin form och kulör ansluter till sin omgivning och utgör ett naturligt inslag bland Bymarkens karaktäristiska takåsar.

Mark- och grundläggningsarbeten påbörjas under hösten och pågår under cirka fem månader. Våren 2021 kommer de nya byggnaderna, som levereras av Ulricehamns Betong, synas bakom byggstängslet vid Kortebovägen. Byggnation kommer därefter att pågå fram till november 2021 då det är tid för inflyttning.

För Carolina Axelsson och Fredrik Gustafson, vd för HP Boendeutveckling respektive Ulricehamns Betong, är första spadtaget efterlängtat då projektet funnits i tankarna ända sedan 2015.

– Vi är idag mycket glada och stolta över att projektet, genom sitt första symboliska spadtag, nu får sin officiella byggstart. Utifrån Jönköpings kommuns ambition att förtäta staden har vi gemensamt utformat projektet i en stadsdel där efterfrågan på alternativ till villaboende är stor, säger Carolina Axelsson.

Byggnaderna blir 4-5 våningar höga och innehåller lägenheter med 1-3 rok mellan 43 och 88 kvm. Projektet byggs med tung stomme vilket ger många fördelar såsom mycket energisnåla hus, ett bra inomhusklimat via värmetröghet i konstruktionen, låga drifts- och underhållskostnader samt bra ljud- och brandegenskaper.

Husen innehåller även hållbara energilösningar såsom egen produktion av el och värme. Takfallen mot öster bekläs med solceller som kommer förse bostadsrättsföreningen med ca 28 000 kWh per år, viket motsvarar ungefär 15% av husens totala elförbrukning.

Både inomhusluften och lägenheternas varmvatten värms lokalt med hjälp av berget de byggs på. I syfte att skapa medvetenhet kring egen energiförbrukning och möjlighet till minskad klimatpåverkan mäts även all energi (värme, varmvatten, el och kallvatten) separat för varje lägenhet och kostnaden debiteras ut efter verklig förbrukning.