”Skolbyggnaden och gymnastikhuset har sådana kulturhistoriska värden att de bör skyddas”, enligt det reviderade förslaget till ny detaljplan för Kristinaskolan med omgivande fastigheter i centralorten Lindesberg. Förslaget är nu ute för granskning med möjlighet att lämna synpunkter senast 4 september 2020.
Då Kristinaskolan ska avvecklas som skola blir lokalerna tillgängliga för annan verksamhet. Då det är brist på bostäder i kommunen – framför allt på centralt belägna lägenheter – är tanken att skolan ska byggas om till bostäder.
Ett genomförande av detaljplanen innebär att befintliga byggnader inom Kristinaskolans område kommer att kunna byggas om till bostäder. Den innebär också att nya byggnader i upp till två våningar kan uppföras ut mot Kristinavägen samt längs Kvarngatan väster om Kristinaskolans huvudbyggnad. I delar av området, bland annat ut mot Kristinavägen, kommer bebyggelsen att, om behov finns, kunna användas för verksamheter som t.ex. butiker, kontor, caféer och liknande. Även norr om Kvarngatan kommer byggnaderna att kunna innehålla både bostäder och kontor.
”Planen gör det möjligt att skapa ytterligare attraktiva och centralt belägna bostäder med närhet till service och kollektivtrafik. Nya bostäder bidrar också till att minska bostadsbristen i Lindesbergs tätort samt att öka underlaget för den service som redan finns i de centrala delarna av tätorten”, enligt förslaget.
Kristinaskolans huvudbyggnad är en tegelbyggnad på tre våningar. Byggnaden är ett tydligt exempel på skolbyggnader från förra seklets början där den höga ambitionsnivån vad gäller arkitektonisk gestaltning, utförande och materialval visar på skolans betydelse i lokalsamhället. Huvudbyggnadens äldsta del stod klar 1910. I mitten av 1940-talet gjordes en större tillbyggnad mot väster och på 1970-talet genomfördes en omfattande renovering av hela skolbyggnaden. Vid denna tid tillkom även hissutbyggnaden mot Kvarngatan i norr.Lindesbergs stadskärna kulturmiljö av riksintresse
Större delen av Lindesbergs stadskärna, inkluderat planområdet, är utpekat som riksintresse för kulturmiljövård.
Som motiv för riksintresset anges den rätvinkliga rutnätsplanen från 1644:
”En småstadsmiljö som visar centralmaktens strävan vid 1600-talets mitt av grunda nya städer för att främja den för riket viktiga bergshanteringen samt den förindustriella stadens bebyggelse och liv”.
På bilden: Volymstudie med ny tvåvåningsbyggnad i korsningen mellan Kristinavägen och Fingerbogatan. Illustration ur Detaljplan för Hästen 12 m.fl. (Kristinaskolan)