Nyheter

Skåne får ett nytt specialistsjukhus

Tillsammans med Hemsö bygger Aleris ett nytt specialistsjukhus på Södervärnstorget i Malmö. Det beräknas stå klart i början av 2027.

Skåne växer snabbt, och med en befolkning som växer snabbare än övriga Sverige ökar behovet av specialiserad vård och fler vårdplatser. För att möta detta byggs ett nytt sjukhusområde vid Södervärnstorget i Malmö. Det nya specialistsjukhuset kommer att erbjuda specialistsjukvård i funktionsanpassade lokaler, utformade för att hantera dagens och framtidens vårdbehov.

— Detta är en viktig investering för oss och Skåne. Det nya specialistsjukhuset kommer att göra vård tillgängligare och mer effektiv, samtidigt som vi framtidssäkrar vår verksamhet och kan möta det ökande behovet av specialistvård, säger Jens Eriksson, VD Aleris Sverige.

Det nya specialistsjukhuset är anpassat för ett större patientflöde och kan ta emot upp till 50 000 vårdkontakter per år. Sjukhuset utrustas med flexibla operationssalar, anpassningsbara vårdrum och moderna arbetsstationer för att effektivt möta förändrade vårdbehov.

Under 2024 har antalet operationer ökat med 36 procent jämfört med 2023. Denna ökning har Aleris upplevt i flera år, och trenden är tydlig – behovet av vård fortsätter att växa. För att klara av vårdbehovet och skapa möjligheten för patienter att få hjälp i tid, ökar vår kapacitet både i antal mottagningar och operationssalar. Operationskapaciteten kommer att utökas från tre till fem operationssalar för att möta den ökade efterfrågan.

— Vi bygger sjukhuset med fokus på framtidens behov, vilket innebär en flexibel lösning som möjliggör snabb anpassning till nya krav och utmaningar, säger Lucas Johansson, verksamhetschef Aleris Specialistvård Malmö.

Framför allt är det salarnas kapacitet och moderna utformning som möjliggör att fler patienter inom olika specialiteter kan få vård. Den stora skillnaden ligger i att begränsningar nu undanröjs, vilket ökar tillgängligheten och effektiviteten.

Specialistsjukhuset skiljer sig på flera sätt från ett traditionellt sjukhus. I stället för att ha separata avdelningar kommer de 28 mottagningsrummen och de 12 vårdplatserna att kunna användas av alla 14 mottagningar som finns på plats. På sjukhuset kommer det att finnas operation, mottagningar, rehabilitering, vårdavdelningar och administration.

— Vi har strävat efter att skapa en vårdmiljö som är både funktionell och framtidssäker, där patienternas behov står i fokus och vårdprocesserna optimeras, fortsätter Lucas Johansson.

Sjukhuset byggs på ett sådant vis att tidig mobilisering främjas efter operation, dvs att patienten är uppe och går tidigt, vilket är en nyckelfaktor för det långsiktiga operationsresultatet. Den preoperativa mottagningsverksamheten utökas för att ytterligare förbättra patientflödet. Genom ett helhetsgrepp över operationer, ingrepp och behandlingar säkerställs att patienter får ett sömlöst vårdflöde.

Dessutom skapas större möjligheter för satsningar inom områden som hälsa, vikthantering, friskvård och vaccinationsmedicin. Företagsanpassad vård utvecklas också vidare, där specialistkunskap kan bidra till snabbare och mer effektiv hjälp för företag och deras medarbetare.

Hemsö bygger specialistsjukhuset

Hemsö ansvarar för att planera, utveckla och utforma både specialistsjukhuset och de omgivande områdena. Fastigheten, som omfattar 11 000 kvadratmeter, kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver, med nivå Guld på energianvändning. Aleris kommer att bedriva sin verksamhet på de tre översta våningsplanen och specialistsjukhuset kommer också att inrymma bland annat en livsmedelsbutik, café och restaurang.

— Vårt mål är att skapa ett specialistsjukhus som både möter dagens vårdbehov och är hållbart och framtidssäkrat, säger Robert Cardell, projektutvecklare på Hemsö.

Hemsö äger redan flera samhällsfastigheter, såsom skolor och 60 vårdcentraler runt om i landet, och har lång erfarenhet av att skapa hållbara och funktionella samhällsbyggnader. Företaget ser fram emot att aktivt bidra till utvecklingen av Malmö och stärka stadens samhällsinfrastruktur.

Specialistsjukhuset kommer att vara centralt beläget i Malmö med goda förbindelser till Skånes universitetssjukhus. Byggstarten för det nya specialistsjukhuset planeras till sommaren 2025 och färdigställandet beräknas till början av 2027.

Specialistsjukhuset i Siffror:

Specialistsjukhuset kommer att uppta 3 000 kvadratmeter av fastighetens totala yta på 11 000 kvadratmeter.

Sjukhuset kommer att ha en kapacitet för 50 000 vårdkontakter per år.

Det nya sjukhuset kommer att rymma fem operationssalar. Med fem operationssalar kan fler operationer genomföras samtidigt, vilket minskar väntetider.

12 slutenvårdsplatser.

12 pre- och postoperativa platser säkerställer rätt omvårdnad före och efter operationer.

14 specialistmottagningar ger ett brett utbud av specialiserad vård på samma plats.

28 nya mottagnings-, bedömnings- och undersökningsrum förbättrar både arbetsmiljö och patientupplevelse.

En centralt placerad sterilteknisk enhet ökar patientsäkerheten genom att rengöra, desinficera och sterilisera instrument.

Sjukhuset erbjuder planerad vård, inklusive sluten- och öppen specialistsjukvård samt dagkirurgi.

Administrativa lokaler effektiviserar sjukhusets funktioner och processer.

Publika miljöer som simhall, gym, restaurang, café och andra servicefunktioner förbättrar upplevelsen för patienter och besökare.