Nyheter

Helsingfors Kalasatama Horizon: Finlands första kontorsskyskrapa står färdig i maj 2025

Helsingfors Kalasatama Horizon har nått sin krönhöjd och byggarbetsplatsen firade krönshöjning i veckan. Hyresgäster av Finlands första kontorsskyskrapa flyttar in i maj 2025. Efter färdigställandet kommer Horisontti med 26 våningar att erbjuda moderna och ansvarsfulla kontor för cirka tusen anställda.

Horisontti är det femte av de åtta tornkvarteren i Kalasatama.

– Kontorsarbetets karaktär har förändrats mycket de senaste åren. Flera företag letar just nu efter nya typer av kontorslösningar och Horisontti möter just dessa behov. Färdiga utrymmeskoncept finns tillgängliga för företag, men utrymmena möjliggör även implementering av individuella lösningar. Under designarbetet blev vi själva förälskade i Horisont, men innan vi bestämde oss för platsen gjorde vi en omfattande bedömning av den bästa lösningen för vår personal. Kalasatama visade sig vara ett utmärkt läge när det gäller sina transportförbindelser i förhållande till vår personals bostäder. Och du kan ta tunnelbanan nästan direkt till kontorslobbyn! Det handlar om helheten – helt enkelt ”NPSTV”: utsikten, tjänsterna, läget, utrymmesplaneringen och ansvaret avgjorde vårt eget val. Och utsikten från denna första skyskrapa i Finland är väldigt inspirerande, det är värt att gå och se själv, säger Saku Sipola , VD för SRV .

– Kalasatama Horisontti är ett utmärkt exempel på vår användarorienterade strategi. De energieffektiva och bekväma lokalerna kommer att erbjuda hyresgäster och gäster en unik upplevelse och en god anledning att komma till kontoret. Med projektet kommer Niam och SRV tillsammans att skapa ett underbart landmärke från Kalasatamas Horizon, som kommer att möta användarnas kvalitativa och funktionella krav nu och i framtiden, säger Antti Muilu, Niams landschef för Finland .

Projektet går enligt plan, tusen personer har utbildats på platsen

Horisonts byggarbete startade i april 2023 och bygget har fortskridit enligt plan och enligt tidplan. Just nu pågår invändiga fasarbeten på byggarbetsplatsen och på de lägsta våningarna, när arbetet är som längst, görs redan mätningar och justeringar relaterade till ventilation. Varje dag arbetar cirka 120 personer på platsen och totalt har cirka 1 000 personer utbildats på platsen under byggnationen.

– Säkerheten står i centrum när höghus byggs i en tätort där tusentals människor passerar varje dag. Horisonts byggarbetsplats vann 2023 Nylands byggbranschens arbetarskyddstävling i kategorin stora företag, säger Satu Tammilehto, projektledare för projektet.

Lokaluthyrning pågår

Uthyrningen av Horisonts lokaler pågår just nu och 35 procent av lokalerna är för närvarande uthyrda. SRV:s egna kontorslokaler kommer att ligga på plan 5–11. Det finns ett brett utbud av kontorsytor, från 200 kvadratmeter upp till flera tusen kvadratmeter.

– En dryg tredjedel av Horisonts kontor är nu uthyrda. De bästa golven är fortfarande kvar och förhandlingar pågår aktivt. Individuellt utformade utrymmen är tillgängliga för behoven hos företag av olika storlekar, säger Saku Sipola.

På Horisonts 24:e våning kommer det att finnas en restaurang av brasserietyp, designad för cirka 120 kundplatser. Restaurangen drivs av de kända krögarna Riku Stenros, Teemu Aura och Maiju Åstedt. Det högkvalitativa brasseriet kommer att betjäna kunderna till kontorsskyskrapan och Kalasatama-området, men kommer också att locka besökare från längre håll. Designen av restaurangens koncept är i full gång och den kommer att börja fungera i och med att Horisont står klart i maj 2025.

Designad för att vara ansvarsfull och bekväm

Horisontti är designad för att vara mycket energieffektiv och ansvarsaspekter har tagits i stor utsträckning i beaktande. Utrymmena är flexibla, materialen som används har låga utsläpp och vattenarmaturerna sparar vatten. Användarföretag erbjuds högkvalitativ information för ansvarsrapportering, såsom förbrukningsdata och beräkning av byggnadens koldioxidavtryck. Internationell LEED Platinum-certifiering söks för byggnaden.

Designen av tornhuset har fokuserat på högkvalitativ personalupplevelse och hälsa. Akustiken är noggrant planerad och byggnadstekniken har satsat på ett högkvalitativt inomhusklimat, vilket säkerställer behagliga förhållanden även vid framtida klimatförändringar.

Läget utmed goda kollektivtrafikförbindelser och lätta trafikleder samt Bilplatserna placerade direkt i källaren med laddstationer för elbilar gör pendlingen till arbetsplatsen smidig. Kauppakeskus Reds mångsidiga tjänster underlättar vardagen, när dagliga behov från matinköp till apoteket och optikertjänster till gruppträning enkelt kan skötas under ett tak. Naturupplevelser mitt i stan erbjuds av Brygaparken som ligger på toppen av Red eller Mustikkamaas natur, där du kan smita av även för ett avlägset möte.

Kolla in Horizon: www.kalasatamanhorisontti.fi
Kolla in den virtuella presentationen: www.kalasatamanhorisontti.fi/tilat