Centralkliniken på Östra sjukhuset får en ny fasad då den ursprungliga fasaden från 1974 har börjat ta in vatten. Fastigheten uppfyller inte heller dagens energikrav vilket man också passar på att åtgärda. Dessutom ser den trist ut.
– Fasaden på centralkliniken är gammal och vatten har börjat driva in i fasaden. Vi har inte åtgärdat byggnaden sedan huset byggdes 1974, därför var det hög tid att nu göra detta. Fasaden är av dansk sjösten, som var populär på 70-talet. Den ser tråkig ut men det är inte den främsta orsaken till att vi nu åtgärdar fasaden, säger Anton Fredriksson, projektledare på Västra Götalands Regionen.
Renovering som betalar sig
Man anser att renoveringen som nu genomförs kommer att betalas tillbaka genom minskade energikostnader framöver. Huset blir också ljust och vackert med fasader i aluminium och fönsterglas tonade i grönt och där även fönsterbågarna går i en grön färg. Sammantaget kommer de åtgärder som nu genomförs minska energianvändningen med 50 procent på ett år.
– Vi arbetar i en mycket störningskänslig verksamhet, berättar Anton Fredriksson. Det handlar om att ta hänsyn till flera verksamheter inom sjukhuset, som mottagning dagtid, provtagning till akutvårdsavdelningen, intensivvårdsavdelning och uppvak efter operation. Helt förståeligt har verksamheten varit orolig över hur de ska påverkas i det dagliga arbetet.
Därför har man genomfört löpande riskanalyser och allteftersom nya avdelningar involveras har man tillhandahållit ljudmätningar baserade på tidigare projekt som beskriver hur mycket det kommer att låta när man exempelvis borrar. Varje vecka har ett nyhetsbrev skickats till berörd personal om de kommande störningarna och var de kommer att ske.
– Det fungerar mycket bra nu, säger Anton Fredriksson. Vi känner att vi har fått förtroende från verksamheten och vi kan nu gå framåt i projektet som vi önskar. Det viktiga är samverkan och att de blir nöjda. Det är inte lätt att ta rum och lokaler i anspråk när de redan är fullbelagda. Men när de sedan efter en vecka kommer tillbaka och ser hur fint de blir, då är de mycket nöjda.
Anpassning kräver tidsperspektiv
– Byggnationen har upphandlats av VGR som en utförandeentreprenad genom LOU, berättar Thomas Litsegård, projektledare på RA Bygg. Vi har uppfört en helt ny fasad, en tilläggsfasad på den ursprungliga fasaden och även utökat fönsterstorleken utifrån de mindre befintliga med fästen för nya reglar och sågning i sjöstenen för att kunna få in de större fönstren. Taket får också en ny tilläggsisolering. Vi byter samtidigt samtliga radiatorer i sjukhusbyggnaden. Energikraven från 1974 uppfyller inte dagens krav och det ville man åtgärda. Radiatorerna som vi nu sätter in kräver mindre varmvatten och VGR räknar med en besparing upp till hälften av tidigare energikostnader. Projektet handlar om ny fasad, nya fönster och nytt yttertak.
Projektet har ett långt tidsperspektiv med anledning av anpassningen till verksamheten. I detta projekt går man inte från våning till våning utan kan hoppa från våning 7 för att sedan gå till våning 5 osv. Då det är asbest inblandat i fönsterfästena som rivs, innebär det att hålla avstånd, samt att dammet hålls borta från verksamheten.
– Vi är mycket glada över detta intressanta uppdrag som vi har blivit tilldelade av Västra Götalandsregionen. Det är ett roligt arbete och det vi gör syns tydligt och uppskattas, säger Thomas Litsegård. Projektet påbörjades efter semestern 2023 och beräknas att stå klart vid årsskiftet 2025/2026.
Fakta
Byggherre: Västra Götalandsregionen, förvaltningen för fastighet, stöd och service.
Generalentreprenör: RA Bygg AB
Arkitekt: Liljewall arkitekter AB