Nyheter

Månadens projekt augusti: Innoasis

Innoasis är ett exempel på hur man kan förvandla grå sten till guld. Byggnaden var en förfallen betongbyggnad från 70-talet, en gång i tiden det norska oljedirektoratets högkvarter. Genom en kreativ rehabilitering har byggnaden förvandlats till en mycket spännande och flexibel lokal, med moderna kontor, mötesplatser för en rad evenemang och ett café för alla i kvarteret. 

Från att ha spelat en viktig roll i att dra Norge in i oljeåldern hoppas Smedvig att byggnaden nu kan gå in i en ny era med tonvikt på smart teknik och hållbarhet.

Sverdrupsgate 27 i Stavanger byggdes 1978 för det norska oljedirektoratet, med betongpelare och -bjälkar, en kvadratisk struktur och ett utomhusatrium i centrum.

När Smedvig tog över byggnaden var den i så dåligt skick att det diskuterades om den skulle rivas. Istället för att riva den gamla byggnaden för det norska oljedirektoratet valde Smedvig däremot att satsa på omanvändning och 2021 började man sanera den förfallna betongbyggnaden.

Bevarande

Återanvändning av befintliga material och byggnadsstruktur har varit viktig i projektet. Byggnaden avskalades till betongväggar och pelare och moderniserades sedan – inklusive omfattande användning av massivt trä. Genom att bevara den befintliga byggnadskonstruktionen och lägga till konstruktion i massivträ har Smedvig uppnått låga utsläpp av växthusgaser, med 50 procent mindre utsläpp än med en referensbyggnad.

Utöver byggmaterialen har även byggnadens inredning och möbler valts med hänsyn till återanvändning och hållbarhet. Marmorplattor och annan inredning från Smedvigs gamla huvudkontor är några exempel på element som nu får nytt liv i Innoasis. Byggnadens historia syns också och istället för att borsta bort dem förfinas ”ärr” och egenheter och bidrar till byggnadens charm.

 Smedvig ska bygga byggnader som åldras med värdighet och det gör att projektval görs i ett livscykelperspektiv där material av hög kvalitet föredras, säger utvecklingschef på Smedvig Eiendom, Jarl Birkeland.

Projektet i Stavanger svarar på Bygg21:s 10 kvalitetsprinciper för bra byggnader och ytor på ett mycket bra sätt.

Social omvandling

En av de största omvandlingarna som gjordes i Innoasis var att förvandla den gamla bakgården till ett täckt atrium med glastak och massiva trädäck vilande på träpelare. Det har skapat ett nytt, ljust och attraktivt atrium för både hyresgäster och besökare.

Det glastäckta atriumet ger också bättre dagsljusförhållanden än tidigare och en separat luftlucka i atriumet säkerställer ett bra inomhusklimat för hyresgästerna. Gemensamma ytor och atriet har många växter och naturelement som bidrar till ett visuellt uttryck och en god inomhusmiljö.

– Atriet fungerar som en social och professionell mötesplats där människor kan träffa kollegor, bekanta och externa gäster både i vardagen och när det används för andra evenemang på helger, fortsätter Birkeland.

Smart uppgradering av teknik

Solceller på taket, behovsstyrd ventilation och en värmepump kopplad till en energibrunn är några av åtgärderna för att minska energibehovet.

– Vi har rustat upp byggnadsskalet, installerat en propanvärmepump med energibrunnar och installerat solceller på taket. Levererad energi har nu reducerats till ungefär en fjärdedel av den ursprungliga energianvändningen och efterfrågan på värmeenergi har minskat till en tredjedel jämfört med den ursprungliga byggnaden. Detta trots att byggnaden nu har blivit 1 000 m2 större, säger Birkeland.

Flexibel hyresgästanpassning

Innoasis är designat för flexibilitet genom att innerväggar och tekniska system byggs efter ett gemensamt flexibilitetsnät. Flexibilitetsnätet är uppdelat så att ytor enkelt kan ändras från öppet landskap, cellkontor och mötesrum genom att flytta innerväggar och omprogrammera tekniska system.

– Det gör byggnaden riggad för framtida hyresgästanpassningar och kommer också att bidra till att minska framtida materialanvändning och avfall, säger Birkeland.

Nya metoder

En återkommande utmaning i rehabiliteringsprojekt är att man möter överraskningar och att det inte alltid blir som man förväntar sig. Även i Innoasis stod Smedvig inför utmaningar som krävde nya arbetssätt och samarbete mellan många aktörer:

– Det har varit utmanande att hantera de gamla konstruktionerna, som var krokiga och av sämre kvalitet än vi från början trodde. Detta löstes genom att arkitekten Helen&Hard ritade byggnaden genom en flexibilitetsplan. Anko utförde skanning av originalbygget för att skapa ett punktmoln, punktmolnsdata bearbetades för att skapa en CNC-fil av Veni. CNC-filen användes för att prefabrisera träelement på Treprosjekt, som monterades ihop till kjolar och monterades direkt på byggarbetsplatsen av entreprenören Faber Bygg. Både processen och metoden för att lösa en återkommande utmaning i rehabiliteringsprojekt var nya för oss och en liknande metodik kan vara lösningen i flera av de kommande rehabiliteringsprojekten både hos Smedvig och hos andra aktörer, avslutar Birkeland.