Den unika stomlösningen byggd av Stora Ensos egna elementprodukter i massivt trä gör det möjligt för fastighetsinvesterare att bygga upp till en 7-vånings flexibel träbyggnad, från vilken våningar kan delas fritt för hotell- och kontorsbruk under byggnadens livscykel, alltid i enlighet med med marknadssituationen, vilket också sprider investeringsrisken.
Sweco ansvarade för trästrukturen och byggnadsteknisk utformning av konceptet. I konceptet ingår flera olika planlösningar, varvid byggnaden kan vara till exempel U- eller L-formad eller helt sluten, inklusive en funktionell innergård.
De tekniska anläggningarna och trapphusen är identiska i modulbyggnaden och placerade i våningarnas motsatta ändhörn så att den största lägenhetsytan fritt kan anpassas efter hyresgästernas behov. Byggnadstekniken går i enhetliga linjer i mitten av våningarna, dimensionerade för att tjäna båda syftena, det vill säga att även rymma de större ventilationskanalerna för kontorsbruk. De faktiska rumsstorlekarna är inte begränsade i konceptet.
– Även om det finns många likheter mellan hotell- och kontorsanvändning är kraven på ljudisolering och ventilationseffektivitet helt olika till exempel och hotellen har mycket fler badrum. Jag är stolt över vårt team som lyckades hitta en gyllene mitt mark, och utrymmet som senare ska göras om från kontor till hotellrum håller standarden utan att sänka innertaket, säger Susanna Friman, Swecos projektledare.
Konceptets träram består av Stora Ensos produktfamilj Sylva™, som inkluderar prefabricerade träprodukter för lågkoldioxidsnåla och kostnadseffektiva träbyggnader. Produktfamiljen Sylva består av Sylva CLT och Sylva LVL element (korslaminerat trä och laminerat fanérvirke) och Sylva LVL och Sylva GLT limträbalkar och pelare. Betongtrapphusen fungerar som förstyvningar och fasaden har gardiner efter kundens önskemål. Monteringstiden för träramselementen är 11 veckor, utöver detta kommer eventuella grundarbeten på tomten och ytterligare projekteringsarbeten.
Enligt beräkningar på uppdrag av Stora Enso lagrar den 7-våningar höga träbyggnaden som presenteras i konceptmanualen 408 ton kol under sin livscykel, det vill säga 1496 ton koldioxid (CO2e) hålls borta från atmosfären och lagras i byggnaden under hela dess livscykel.
– Det var fantastiskt att kunna designa ett unikt trästommeskoncept för Stora Enso med världsstandard. Vi ser mycket potential i konceptet, till exempel i samband med industriella investeringar som påskyndar den gröna omställningen, där både boende och kontor kapacitet behövs snabbt och när anläggningarna är färdigställda, permanenta lokaler för nya affärscentra och ökad turism.När man bygger nytt måste det göras. Detta koncept har också stor exportpotential för vårt designkunnande, fortsätter Friman.
– Stora Enso är stolta över att samarbeta med Sweco för att utveckla detta flexibla byggkoncept, som vi ser har en enorm potential inom byggbranschen. Vi har redan använt konceptet själva vid Katajanokkapiren i Helsingfors vid havet, som även kommer att omfatta nya kontorslokaler för Stora Ensos finska huvudkontor och Sokos Hotel. I nära samarbete med Sweco har lärdomarna från pilotprojektet bidragit till att ytterligare förfina konceptet även för den internationella marknaden, säger Sebastian Hernandez, chef för byggkoncept från Stora Enso.