Skallbergets förskola blir ytterligare ett tillskott till Västerås konceptskolor. Placerad i en behaglig skogsmiljö kommer den miljöcertifierade förskolan att bli ett välkommet inslag.
Konceptet för förskolor är framtaget tillsammans med NCC och bygger på en planlösning för fyra eller åtta avdelningar med eget tillagningskök. Tanken med konceptförskolor är att ha en effektivare byggprocess och att bygga flera förskolor med likadan huskropp och interiör, medan utemiljön och fasaden anpassas efter respektive område.
Detaljplan Björnen 5 som klubbades igenom 2019 tar fasta på naturen som en betydelsefull riktlinje, vilket påverkat gestaltningen. Det är en enplansbyggnad, fördelad på ungefär 950 kvadratmeter med fyra avdelningar. Med högt i tak i speciellt gemensamma utrymmen, blir rummen ljusa och luftiga.
Träpanelen i fasader, har laserats med järnvitriol, vilket ger träet en gråaktig ton som gör att byggnaden smälter väl in i den skogbevuxna miljön.
Skallbergets förskola, med miljöklassade material och låg energiförbrukning, har certifierats enligt Miljöbyggnad Silver, och har byggts enligt vägledning för giftfri förskola som är en del av Västerås handlingsplan för kemikalier.
White arkitekter .
Västerås vann kommunens upphandling av förfrågningsunderlaget och Olov Gynt blev ansvarig arkitekt för detaljplanens underlag samt den arkitektoniska gestaltningen av förskolan. Med utgångspunkt från konceptprogrammet samt egen inspiration av naturen, tog han fram en arkitektonisk lösning som blivit uppskattad.
– Det var viktigt att skapa en miljö för barn på ett inspirerande och lekfullt sätt. Fönster i olika storlekar med fönsterramar i solgul kulör planerades utifrån barns höjdperspektiv i syfte att förstärka deras rumsupplevelser och dialog med interiörer såväl som exteriör. För interiören föreslog vi varierande färgnyanser i dova grundtoner som kombinerades med panel i klarlackerad björk. Varje avdelning i förskolan fick sin egen färgprofil.
Ett sedumtak med kraftigt överhäng planerade på “tvären” för att få det att se ut som att byggnaden växer upp ur marken. Det var en del av Olof Gynts tolkning av den unika skogsmiljön som han ville påverka så lite som möjligt.
Peter Karlsson på Nordiska Byggkoncept AB, som varit projektledare, berättar att utmaningarna främst rörde sig kring detaljlösningar och höga materialkrav.
– Det har varit spännande, men inneburit vissa utmaningar, bland annat tillverkningen av de kraftiga fönsterramarna som måste lösas på ett snyggt sätt.
Nordiska byggkoncept som vann kommunens upphandling av totalentreprenaden, anlitade en egen projektör, BA Byggkonsult, som tog fram samtliga bygghandlingar.
Sarah Jalal, projektledare på Västerås kommun berättar att samarbeten förflutit väl och att slutresultatet blivit bra eftersom prioritering lagts på rätt saker – kvalitet och miljö – vilket varit vägledande genom hela projektet.
– Den naturliga miljön med skogbevuxen mark blir till stora delar orörd och har kompletterats med sittbänkar av fallna träd. Det är en spännande miljö för barn.
FAKTA:
Byggherre: Västerås Stad
Totalentreprenör: Nordiska Byggkoncept AB – Nordikon
Arkitekt: White Arkitekter Västerås
Byggstart: November 2021
Färdigställt: April 2023
Yta: ca. 950 kvm