Nyheter

Slitna Uppsalakorridorer får rejäl uppfräschning

Text: Martina Nyhlin

När studenter lever det glada livets dagar i Uppsalas studentkorridorer sliter det oerhört mycket på husen. Nu totalrenoveras Rikshems studenthus i Kantorn i Uppsala. Samtidigt får husen ytterligare två våningar och förändrade planlösningar.

— Vi har landat i att bygga om korridorer till lägenheter, för att vi tror att det sparar på husen och för att små studentlägenheter efterfrågas, säger Daniel Eklund, projektledare på Rikshem.

Projektet i Kantorn är en del i en större omvandling av området. Rikshem köpte ett antal samhällsfastigheter av Uppsalahem 2013 och i den affären ingick dessa studentbostäder. De har nu förtätat området med tolv nyproduktionshus som ska göra området lite mer blandat.

Rikshem äger totalt 9 studenthus i området och de har redan fräschat upp två av husen med lättare ytskiktsrenovering i ett pilotprojekt där de också testade att förändra korridorer till små lägenheter. Nu satsar de ännu mer på nästa hus, där tas i princip allt utom stomme och fasad bort.

– Hela huset har nått sin livslängd, så vi byter allt. Vi river hela insidan på fasaden ända till teglet. Men fönstren behåller vi för de var bytta på 2000-talet, säger Daniel Eklund.

En spännande detalj är avloppsåtervinningen som nu byggs in och som gör att Rikshem tar om hand allt avloppsvatten från huset och återvinner värmen.

– Vi halverar energiförbrukningen i huset med denna ombyggnad och ligger långt under BBR’s krav, säger Daniel Eklund.

Dessutom får huset två nya våningar genom en påbyggnad av massivt trä.

– Det blir 43 nya lägenheter från ett rum till tre rum och kök, säger Daniel Eklund.

Hela huset kommer att fortsätta vara studentboende och hyran kommer att följa investeringsstödsnivå.

Enligt Totalentreprenören Byggconstruct har de tre största utmaningarna i detta projekt varit påbyggnaden, den begränsade ytan runt fastigheten för bland annat logistik, upplag med mera och att det runt denna fastighet varit flera andra pågående byggnationer. Detta har ställt stora krav på samordning.

– Det roligaste med detta projekt är utmaningen med att energieffektivisera miljonprogrammets hus till dagens krav samt hitta en lösning för hur vi kan bygga på fastigheten på höjden utan att för den delen tappa det arkitektoniska uttrycket som husen har, säger Stefan Andersson, Vice vd och projektutvecklare på Byggconstruct.