En tydlig process med fokus på kvalitet och fasta priser var framgångsfaktorer som gjorde att projekt Skogskullen i Alingsås korades till Årets markanvisning 2021. Efter att Markanvisning.se frågat sina medlemmar om vilken anvisningsprocess som förtjänar att uppmärksammas lite extra stod det klart att Alingsås kommun lyckats både vad gäller förutsägbarhet, transparens i kommunikationen och tydliga stadsutvecklingsambitioner. Vinnaren presenterades på seminariet ‘Vem fick marken 2021?’ den 15/3.
Tillväxtchef Jenny Perslow är nöjd med utformningen och genomförandet av projekt Skogskullen.
– Vi ville ha en tävling som skapade ett tillskott till platsen samtidigt som vi såg det som ett led i att öka intresset av att bygga i Alingsås och lyfta kommunens arbete med markanvisningar. Vårt mål var att alla som medverkade skulle känna att det var enkelt, fanns en tydlig tävlingsuppgift och att även de som förlorade skulle vilja vara med i nästa markanvisningstävling.
Kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson (M) säger att markanvisningsverktyget skapar ett nytt sätt att pröva och förverkliga politiska ambitioner.
– Vi har en vision som säger att vi ska vara Västsveriges vackraste kulturstad, och genom Skogskullen ville vi bygga vidare på de goda kvalitéer vi har i Alingsås också när vi utvecklar nya områden. Vi tror och hoppas på att det här blir grunden för ett nytt och framgångsrikt arbetssätt, där vi genom att klargöra allmänna intressen, vad vi vill få ut av marknaden och genom fasta priser skapar förutsättningar för att tävla med önskvärda kvalitéer i fokus.
RO-Gruppen, Stadsporten och Wingårdh Arkitektkontor skickade in det vinnande förslaget i tävlingen.
– Vi ser fram emot att bidra till den fortsatta utvecklingen av Alingsås och Skogskullen är ett viktigt steg i vår expansion i regionen. Markanvisningsprocessen har varit proffsig från Alingsås kommun och vi delar verkligen uppfattning kring framgångsfaktorerna som ledde till utmärkelsen, säger Pär Jorstadius vice VD på RO-Gruppen.
Markanvisningen av Skogskullen utfördes genom ett så kallat tvåstegsförfarande. Johan Brisvall, grundare av Markanvisning.se, tycker att Alingsås kommun visat ett gott exempel för när en markanvisningstävling anordnas för schyssta förutsättningar och önskvärd stadsutveckling.
– Det samlade värdet av att ta fram förslag som inte vinner för markanvisningstävlingar i Sverige bedömer vi till över en miljard kronor årligen, resurser som varken kommer kommuner och branschen fullt till godo. Skogskullen är ett bra exempel på en tävlingsprocess i två steg där först aktörer väljs ut som sedan tar fram sina anbud, vilket leder till färre förlorare och en mer effektiv matchning sett till kostnader och kvalitet.