Nyheter

Godkänd detaljplan för kvarteret Vale

Cirka 70 nya lägenheter och 4500 kvm för verksamheter och handel planeras i kvarteret Vale vid Vasaplan i Umeå. De nya byggnaderna blir upp till nio våningar höga.

Byggnadsnämnden har godkänt detaljplanen som nu förs vidare till kommunfullmäktige för antagande.

– En plan som ger ett stort tillskott av både kontor och bostäder mitt i stan. Det kan ses som en fortsättning på den utveckling som skett av och runt Vasaplan. En utveckling där kvalitet och gestaltning ska väga tungt, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Den enplansbyggnad som tidigare innehöll bland annat Systembolagets lokaler planeras rivas och ersättas med en byggnad med upp till nio våningar. Den befintliga byggnaden i korsningen Västra Kyrkogatan och Skolgatan kommer antingen byggas på två våningar eller rivas till förmån för en ny byggnad i fem våningar. I de nya byggnaderna kommer det att finnas kontor och handel i de nedre våningarna medan de övre våningarna innehåller bostäder.

Utformning och kulturmiljö

Planområdet ligger i direkt anslutning till Hotel Mimer som representerar kärnvärden i riksintresset för kulturmiljö. Därför har frågor om kulturmiljö och anpassning till riksintresset varit viktiga i planarbetet.

– Nya byggnader ska inte bara samspela med de befintliga i utformning, de får inte heller ta över i storlek och på så sätt minska värdet på de befintliga. Mimerskolan ska fortsätta upplevas som en maffig byggnad även efter att dessa nya byggnader finns på plats, säger Ulrik Berg (M), vice ordförande i byggnadsnämnden.

Både i kvarteret Vale och i kvarteret Höder (där till exempel Teliabutiken ligger) planeras för byggnader som är högre än omgivningen. Byggnaderna planeras dock en bit in i kvarteren och i stadsrummet kring värdekärnan är det fortfarande Stadskyrkan och Mimer som fortsatt kommer att dominera intrycket på platsen.

Mot Vasaplan ska bostadsvåningarnas fasad utföras i ett gediget och hållbart fasadmaterial i en ljusare kulör än de underliggande våningarnas fasad. Entrévåningen mot gatan ska vara uppglasad och innehålla till exempel butiker och caféer för att bidra med liv till gatan. Översta våningen längs Västra Kyrkogatan ska utformas som en vindsvåning med valmat tak i mörk plåt, en stil som återfinns på bland annat Mimerskolan.

Trafik och parkering

Fullt utbyggt ger planen ett behov av 94 parkeringsplatser. 34 av dessa platser kan lösas inom fastigheten och 68 platser planeras friköpas med grönt parkeringsköp. Det gröna parkeringsköpet innebär en reducering av antalet platser i utbyte mot ett ökat ansvarstagande hos fastighetsägaren/byggaktören att åstadkomma ett förändrat resebeteende. Det kan till exempel handla om bilpool och varmgarage för cykel.

Enligt beräkningar ger de nya byggnaderna ett tillskott på 90–120 tillkommande bilar på vardagar. Det är ett litet tillskott som inte bedöms påverka kollektivtrafiken eller gående och cyklister i området negativt.

På bilden: Förslag till ny bebyggelse sett från nordost

Bild: Arkinova Arkitekter