Text: Martina Nyhlin
Årsta i Stockholm får allt fler nya bostadshus. Och i anslutning till klassiska bostadsområdet Valla torg färdigställer snart Stockholmshem 160 lägenheter i projektet Sävlången Idlången. Bygget präglas av hållbarhet och innehåller Stockholmshems första biotoptak
– Biotoptaket ska gynna den biologiska mångfalden och en bra dagvattenhantering, men också ge mer liv till området genom att se trevligt och grönt ut, säger Stockholmshems projektledare Samuel Wallander.
De nya bostäderna placeras intill Stockholmshems välkända 60-talspunkthus som nyligen totalrenoverades inom det så kallade GrowSmarter, ett EU-projekt där äldre hus i flera europeiska länder uppdaterats med kraftigt sänkt energiförbrukning och ett antal hållbarhetsingredienser.
Nu skapar Stockholmshem moderna punkthus på 14 våningar som byggs samman med ett lägre hus med fyra våningar och en suterrängvåning. Låghuset har sedumtak och huset byggs utifrån Miljöbyggnad silver-standard. Lägenheterna är på 2-5 rum och kök och varje lägenhet får balkong eller uteplats. Projektet får bilpool och cykelpool och ett cykel-meckar-rum där de som bor i huset kan ta hand om sina cyklar. Och cyklarna kommer alltså att kunna parkeras i ett cykelutrymme med biotoptak.
– Jämfört med ett sedumtak har ett biotoptak mer substrat, i detta fall femton centimeter tjockt, och betydligt mer blomning samt insekter. Dessutom placeras stockar och stenbumlingar på taket som boplatser för insekter, så det ska få lite mer liv och struktur, men framförallt biologisk mångfald, säger Samuel Wallander.
Cykelskjulen, ett per hus, har också en sorts fasad av gabioner – nätkassar med stenkross i – och tanken är att hela de ska skifta till grönt när växterna klättrar upp längs väggarna på sommarhalvåret.
För totalentreprenören Serneke har utmaningarna i projektet varit att bygga så nära spårvagnsrälsen.
– Vi har sprängt väldigt nära rälsen. Det har inneburit att vi har fått mäta in spåren, samt arbetat med specifika tider för när sprängningarna har fått genomföras. Sprängningarna har krävt godkännande från SL Det påverkade väldigt mycket i det tidiga skedet av projektet, säger Per Danielsson, projektchef på Serneke.
Att Sävlången byggs så nära rälsen har också gjort att Serneke har fått använda en lite ovanlig lösning för att minska risken för vibrationer i huset.
– Man kan säga att det ena huset – Sävlången – står på en gummiplatta, för att det inte ska bli stomljud av spårvagnen när den åker förbi. Ett sånt hus har jag aldrig byggt förut, säger Per Danielsson på Serneke.
Fakta:
Tidplan: Oktober 2018 till höst 2021
Byggherre: AB Stockholmshem
Totalentreprenör: Serneke Sverige AB
Arkitekt: Arcum Arkitektkontor AB
Kostnad: 330 Mkr
Bild: Peter Nordah