Nyheter

Fastighetsaffär banar väg för utveckling av centrumkvarter

Skellefteås stadsmiljö förändras och utvecklas, och förberedelserna inför Norrbotniabanans ankomst pågår för fullt. Ett viktigt steg i denna utveckling är en ny överenskommelse mellan Skellefteå kommun och Skellefteå Industrihus AB (SIH). Syftet är att skapa tydligare ägarstrukturer och ge bästa möjliga förutsättningar för framtidens resecentrum och mobilitetshus längs Södra Järnvägsgatan.

En del av överenskommelsen innebär en försäljning där Skellefteå kommun genom en jordabalkavyttring förvärvar vissa fastigheter från SIH.

De fastigheter som ingår i affären är:

* Del av Skellefteå 7:2 (Stinsen Skellefteå AB)

* Del av byggnaden i Tärnan AB

* Tomträtten för Skellefteå 4:6

Genom denna uppdelning säkerställs att kommunen har kontroll över de områden som direkt påverkas av den kommande infrastrukturutvecklingen, medan SIH kan fortsätta sin satsning på att stärka och förädla kvarteret.

Framtidstro för Södra Järnvägsgatan

Med Norrbotniabanan som en del av Skellefteås framtid, men med viss väntetid innan trafikstart, ges nu möjlighet att långsiktigt och varsamt lyfta centrumområdet och den unika karaktär som finns här.

– Detta är en välkommen utveckling som skapar tydliga förutsättningar för både kommunen och oss som fastighetsägare, säger Agneta Hansson, ordförande för SIH.

Helena Markgren, VD för Skellefteå Industrihus och Skebo:

– Kvarteret har ett strategiskt läge och en historisk identitet som vi ser stor potential i att förädla. Vi vill understryka att de fastigheter vi behåller inte är föremål för något nära förestående rivningshot – tvärtom ser vi ett stort värde i att utveckla dem på ett resurseffektivt och hållbart sätt, säger Helena.

Redan idag ser vi tecken på att området är på väg att vakna till liv. Nyligen flyttade Skebo in i 950 kvadratmeter återbruksrenoverade lokaler, vilket ger en ökad aktivitet och närvaro i kvarteret. SIH välkomnar även fler hyresgäster som vill ta del av det unika läget och bidra till den fortsatta utvecklingen.

– Den här affären gör att vi kan skapa en bättre struktur i området och förbereda oss inför etableringen av Norrbotniabanan och det nya resecentrumet. Det ger oss också möjlighet att ta ett helhetsgrepp över de fastigheter som påverkas först, vilket är viktigt för att planeringen ska kunna gå framåt, säger Lars Hedqvist, planeringschef vid Skellefteå kommun.