Nyheter

”Mer arkitektur för pengarna”

Dyrtider, orostider, avstannat byggande, minskande barnkullar … Det är lätt att bli dyster. Men Charlotte Kristensson, arkitekt och ansvarig för affärsområde Utbildning, kultur & idrott på FOJAB, ser möjligheterna.

– Nu är helt rätt tid att fokusera på kvalitet, säger hon.

FOJAB har en ny affärsorganisation som bättre ska fånga upp kundernas behov och underlätta kunskapsöverföring och arkitekturutveckling. Charlotte Kristensson ansvarar för att utveckla affärsområdet som innefattar skolor, universitet och högskolor, rum för kultur och miljöer för idrott och rörelse. Hon beskriver läget just nu:

– De flesta av våra beställare har det ekonomiskt tufft. Det är lågkonjunktur, det kostar mycket att bygga, drifta och underhålla. Många kommuner sitter med underskott. Samtidigt har man minskade barnkullar och färre barn i förskola och grundskola. På universitet och högskola är det tvärtom högtryck. När arbetsmarknaden viker vill fler studera. Vi ser också att flera kommuner satsar på kultur och idrott – kanske som en reaktion på oron i omvärlden?

Nytt verktyg: Rumskalkylator

Sammantaget finns det ett stort intresse hos beställarna att se om sina hus, så att de används på bästa sätt. Till deras hjälp finns strategisk lokalplanering, en tjänst hos FOJAB där kunder med stora fastighetsbestånd får vägledning i form av övergripande strategier. Det kan handla om lokalförsörjningsplaner och kapacitetsutredningar, både på kommunnivå och fördjupningar.

– Nu har vi också utvecklat ett verktyg som kallas Rumskalkylatorn, som handlar om att bedöma det faktiska lokalbehovet i olika utbildningsmiljöer. Kvadratmeter är den mest kostnadsdrivande faktorn och genom att maxa användningen kan vi minimera ytan, säger Charlotte.

Rumskalkylatorn är baserad på läroplanen, som anger hur många undervisningstimmar varje elev har rätt till i respektive ämne. Dessa timmar översätts i lokalyta. För universitet och högskola, som inte har en läroplan på samma sätt, utgår verktyget istället från rumsbokningssystemet.

Dåligt utnyttjade lokaler

– Det är inte klokt hur dåligt utnyttjade lokalerna är på många högre lärosäten! Man betalar hyra för rum som står tomma större delen av tiden. Samtidigt finns det behov av lokaler som svarar upp mot dagens krav på utbildningsmiljöer. Jag skulle önska mer samarbete mellan verksamheterna och fastighetsägarna. Det finns mycket att vinna för båda parter, säger Charlotte.

Tiden för nybyggnation är dock förbi, menar hon, av både klimatmässiga och ekonomiska skäl.

Charlotte och kollegorna på FOJAB arbetar med att ta bort det som fungerar dåligt och skruva på det som finns. Måste man ha en aula om den bara används vid terminsstart och -slut? Behövs flera olika speciallab eller kan vi skapa ett multifunktionellt lab? Är det befogat föreslås strategiska nybyggnationer.

– Det kan tyckas enkelt, säger Charlotte, men att få till en fungerande helhet är en komplex uppgift som kräver erfarenhet. Det är som ett kirurgiskt ingrepp, exakt rätt lösning på exakt rätt plats.

Satsa på kvalitet

När det är kärva tider är det viktigt att kunna krama det mesta ur förutsättningarna. Charlotte Kristensson upplever att det finns ett stort intresse från beställarna att inte bara tillgodose funktioner och tekniska krav, utan också satsa på kvalitet.

– Nu är helt rätt tid att fokusera på kvalitet och få mer arkitektur för pengarna. På FOJAB skapar vi värden som ger det där extra, som gör att beställaren får ut maximalt av det som byggs. Vi har stort kompetens när det gäller att exempelvis arbeta med barn och unga. Vi kan skapa gränsöverskridande mötesplatser, rum som öppnar upp för en flexibel användning och inkluderande platser som lockar till rörelse. Eller bara en miljö som ger studiero, trygghet, inspiration.

Det är inte så att mer pengar automatiskt ger bättre arkitektur, poängterar hon.

– Vi anpassar förslaget efter plånboken – men det innebär att vi vill veta entreprenadkostnaden för hela projektet i förväg. Det är ett förhållningssätt som både ger oss bättre förståelse för entreprenören och gör att vi kan hjälpa kunden att få ihop kalkylen utan att behöva tumma på viktiga kvaliteter.

Bild: Johannes Alm