Hemmets planlösning och utformning påverkar stressnivån i vardagen för många svenskar. Det visar en ny undersökning från SKB genomförd av Novus. Framför allt är det öppna planlösningar, begränsade förvaringsmöjligheter och bristen på avskildhet som bidrar till ökad stress – en påverkan som är särskilt stor hos kvinnor.
Bostadsutvecklare har en viktig uppgift: att göra det man kan för att minska bostadsstressen och skapa hem som främjar välmående.
Hur vi bor påverkar vår stressnivå mer än vi kanske tror. Undersökningen visar att:
44 procent känner sig mer stressade om det finns för få avskilda ytor i hemmet för arbete, vila eller privatliv.
30 procent uppger att en öppen planlösning ökar stressnivån på grund av ljud, rörelse och brist på avskildhet.
66 procent upplever att stök och synlig oordning ökar deras stress.
27 procent anser att en öppen planlösning gör det svårare att hålla hemmet organiserat och i ordning, vilket bidrar till mer stress.
Få vill ha öppen planlösning idag
Trots att öppen planlösning länge varit norm i bostadsutveckling visar undersökningen att endast 29 procent av svenskarna vill ha det i dag. I stället föredrar nästan hälften, 47 procent, en semi-öppen planlösning, där kök och vardagsrum är delvis avskärmade.
Det viktigaste i bostaden är trots allt förvaringen, vilket prioriteras högre än både sociala och luftiga ytor. Samma efterfrågan syns i SKB:s egna medlemsundersökningar, där allt fler till och med vill ha klädkammare i stället för garderob.
— Det här är viktiga insikter för oss som utvecklar bostäder. När stressnivån ökar i samhället behöver vi förstå mer om hemmets roll i detta. Vi har ett ansvar att bygga bostäder som inte bara är estetiskt tilltalande utan också främjar välmående, säger Johan Jarding, fastighetsutvecklingschef på SKB. Han tillägger:
— Vår nybyggnation går alltmer mot en semi-öppen planlösning, vilket går i linje med vad människor vill ha idag – och kanske rentav behöver för att må bättre i hemmet.
Kvinnor mer stressade av hemmets utformning
Undersökningen visar även att kvinnor i högre grad påverkas av hemmets planlösning och organisering än vad män gör.
49 procent av kvinnorna känner sig mer stressade om det finns för få avskilda ytor i hemmet för arbete, vila eller privatliv. (män 39 procent)
35 procent av kvinnorna uppger att en öppen planlösning ökar stressnivån på grund av ljud, rörelse och brist på avskildhet. (män 25 procent)
77 procent av kvinnorna uppger att synlig oordning och stök ökar deras stress. (män 56 procent).
Särskilt kvinnor i åldern 18–34 år upplever detta som en stor påfrestning.
Bild: Ernst Flaschberger