Nyheter

Nordisk design möter innovation i en av Litauens mest avancerade byggnader

Med en vision om att skapa en hållbar och framtidssäkrad arbetsplats har det danska arkitektkontoret Schmidt Hammer Lassen Architects (SHL) ritat Campus Staticus – ett banbrytande nytt huvudkontor och forskningscenter i Litauen. Projektet, som drivs i nära samarbete med Staticus, en av Europas ledande fasadentreprenörer, är ett uttryck för nordisk designtradition i kombination med teknisk innovation.

Campus Staticus är utformat för att förena estetik och funktionalitet med en tydlig hållbarhetsprofil. Genom att kombinera naturliga material, innovativa energilösningar och en flexibel planlösning skapas en dynamisk arbetsmiljö som stödjer både samarbete och kreativitet.

Byggnaden kommer att bestå av fyra vingar – med kontor och testfaciliteter – och en kärna med utställningsområden, matsal och andra gemensamma ytor. Dessutom har fyra distinkta utomhusmiljöer designats för att ge plats åt rekreation, möten och forskning.

– Staticus är en framåtblickande organisation och ville skapa en byggnad som speglar deras identitet och innovationskraft. Vi inspirerades av den litauiska naturen och har arbetat med material som glas, trä och lera för att skapa en taktil och hållbar miljö. Samtidigt ville vi förena nordisk estetik med Staticus ambition att leda utvecklingen inom bygg- och fasadteknik, säger arkitekten Sveinung Chercka-Simonsen från Schmidt Hammer Lassen.

En fasad som tänjer på gränserna

En av de mest banbrytande aspekterna av Campus Staticus är dess fasader. Tillsammans med Staticus, Stafr Consulting och klimatingenjörer från Transsolar har man utvecklat en unik ventilerad fasadlösning som förbättrar byggnadens energieffektivitet. Fasaden är en enkelhudad, andningsbar konstruktion som hjälper till att hantera solvärmelasten och minskar kylbehovet med uppskattningsvis 30 %.

– Den här fasaden är ett exempel på hur vi kan kombinera estetik med avancerad teknik, säger Bjørn Burmann, projektledare på Stafr Consulting. Han fortsätter:

– Vi använder en innovativ ventilationsstrategi där luftflöden optimeras för att skapa en naturlig kylning. Dessutom har vi implementerat geotermisk energi, nattvädring och kylda betonggolv för att maximera energieffektiviteten.

Nordiska designprinciper i en litauisk kontext

Projektet är djupt förankrat i nordiska arkitekturideal. Materialvalen präglas av cirkularitet, hållbarhet och hög kvalitet, samtidigt som färgpaletten har inspirerats av Vilnius rika historia. SHL har även strävat efter att skapa en arbetsmiljö som balanserar transparens och funktionalitet, där interiören reflekterar de öppna och ljusa miljöerna som kännetecknar skandinavisk arkitektur.

– Vi har haft ett nära samarbete med Staticus för att förstå deras behov och skapa en byggnad som både är visuellt tilltalande och funktionell. Det här är ett projekt som inte bara handlar om arkitektur, utan om att forma framtidens arbetsmiljöer, säger Sveinung Chercka-Simonsen.

Campus Staticus kommer även att fungera som en aktiv testbädd för forskning och utveckling. Byggnaden är utrustad med avancerad sensorteknik som i realtid samlar in data om fasadens prestanda, solinstrålning och energieffektivitet. Dessutom har en särskild testrigg byggts för att möjliggöra utvärdering av nya fasadlösningar under realistiska förhållanden.

– Vi har designat en miljö där vi kan testa och utveckla nästa generations fasadteknologi. Det är en plats där innovation och forskning möts i en verklig kontext, säger Bjørn Burmann.

Framtiden för Campus Staticus

Byggnationen av Campus Staticus förväntas starta inom det kommande året, med en planerad byggtid på 20–24 månader. Målet är att miljöcertifiera byggnaden, vilket ytterligare stärker projektets hållbarhetsprofil.

– På Staticus drivs vi av nyfikenhet och ambition och vi är stolta över att tänja på gränserna för vad som är möjligt inom fasadteknologi. Med Campus Staticus är vårt mål att skapa en plats som speglar dessa värderingar – en plats som utmanar det befintliga, stödjer ständig innovation och erbjuder en inspirerande miljö för vårt team. I samarbete med SHL och andra partners har vi kunnat skapa en vision för en byggnad som både är framtidsinriktad och designad för att vara en riktigt bra arbetsplats, säger Aušra Vankevičiūtė, CEO på Staticus.

Hon kompletteras av Sveinung Chercka-Simonsen, som avslutar:

– Det här är ett av de mest spännande projekten vi har arbetat med. Det är en byggnad som kombinerar estetik, funktion och innovation på ett sätt som vi hoppas kan inspirera även andra, säger Sveinung Chercka-Simonsen.