Vattenpalatset har varit en älskad mötesplats i 37 år. För att säkerställa att badet fortsätter vara en plats för lek, motion och upplevelser i generationer framöver, inleds nu en omfattande renovering. Måndagen den 17 mars togs det första symboliska steget när kakelplattorna började rivas.
På 80-talet marknadsfördes Vattenpalatset med sloganen: ”Varför åka till Mallorca när man kan bada på Vattenpalatset?”.
Sedan invigningen 1988 har anläggningen varit en självklar samlingspunkt för familjer från hela Västsverige. Som ett av Sveriges första äventyrsbad – och det allra första i Göteborgsregionen – har det erbjudit otaliga oförglömliga stunder, där barn lärt sig simma, födelsedagar firats och motionssimmare hittat sin rutin.
Nu, med 37 års historia i ryggen, är det dags för nästa kapitel. Renoveringen syftar till att förnya och rusta anläggningen för framtiden, med målet att förlänga livslängden, förbättra driftsäkerheten och se till att Vattenpalatset fortsätter vara en självklar mötesplats.
– Den här renoveringen handlar inte bara om att förnya byggnaden, utan om att utveckla en plats som är viktig för hela kommunen. Vi skapar en modernare och mer inbjudande anläggning där fler kan upptäcka rörelseglädjen, där barn kan fortsätta att plaska och leka, där familjer samlas och där motion och välmående står i fokus, sa Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande, i sitt invigningstal.
Verksamheten fortsätter – trots renoveringen
Även om badet tillfälligt stänger, fortsätter stora delar av Vattenpalatsets verksamhet som vanligt:
Gymmet är öppet och får en ny, egen ingång på baksidan.
Actics gruppträning flyttar till Rydsbergsskolan, idrottshallen och gymmet.
Friskis & Svettis fortsätter sin verksamhet precis som vanligt.
Bowlinghallen håller öppet – och får dessutom en helt ny entré.
Däremot kommer Biograf Vågen att vara stängd under renoveringsperioden.
Vad förändras?
Efter renoveringen kommer mycket att vara sig likt – men betydligt fräschare. Besökarna kan förvänta sig en modernare känsla med ny färgsättning, uppdaterade vattenrutschkanor och ombyggda omklädningsrum, säger Andreas Stark, kommunens projektledare.
Under projektet kommer drygt 2000 kvadratmeter klinker att rivas, 70 kubikmeter betong att bilas bort och ett nytt fläktrum att byggas på taket för förbättrad ventilation och vattenrening. Även brandskyddet och tillgängligheten förbättras.
Vattenpalatset beräknas åter öppna som badanläggning i början av 2027 – redo att välkomna både gamla och nya besökare till en ännu bättre badupplevelse.