Text: Carina Wahlstedt Janson
Hässleholm Miljö och AF Bygg Syd går nu in på sista kvartalet i byggandet av Västra Torup avloppsreningsverk, som blir en robust anläggning med modern teknik. Trots försening då den först upphandlade entreprenören gick i konkurs under projektets gång ser det ut som att tidsplanen inte påverkats mer än några månader. I april i år står reningsverket färdigt.
Hässleholms Miljö startade förra året ett stort arbete med att förnya sina reningsanläggningar. Först ut är Västra Torup och Emmaljunga ARV. Näst i tur är Farstorp, Hörja, Röke och Vittsjö. Det sista projektet beräknas vara färdigt om tio år.
Sofie Vessling, projektledare på Hässleholm Miljö, berättar om varför man ville förnya:
– Alla våra anläggningar behöver upprustas med modernare reningsteknik. Vi behöver både förbättra befintliga anläggningar som är slitna och bygga nya. De behöver också leva upp till ökande miljökrav i framtiden och byggas ut för att hantera större volymer vatten. Vi valde därför att investera.
För Västra Torup var det viktigt att både bygg- och reningstekniken är beprövad och tålig och AF Bygg Syd är specialicerade på reningsverk och vattenverk.
– Byggarbetena är i princip klara, berättar Sebastian Hofvander, Platschef på AF Bygg Syd. Processinstallationerna är också klara. El- och VS-installationer är i full gång och beräknas ta ett par veckor till. Det gamla verket ska omkopplas till det nya vid månadsskiftet februari – mars. Efter det river vi det gamla verket och återställer marken. Egenkontroll och kapacitetstester väntar och i april är det slutbesiktning.
Ökande hållbarhetskrav
Reningsverket, som är 125 kvadratmeter stort, är byggt på en betongplatta. Väggar och tak är prefabricerade i betong. Byggnaden består av en processdel, en teknikdel och en personaldel. Utvändigt finns sex stycken prefabricerade betongbrunnar och två platsgjutna bassänger med olika uppgifter i processen. En del är torra utrymmen med processutrustning och i några rinner det vatten. Anläggningen är dimensionerad för 300 personer och ett medeldygnsflöde på 117 kubikmeter per dygn.
Ökade miljö- och hållbarhetskrav är något Hässleholm Miljö förhåller sig till och planerar för och ambitionsnivån är hög, men det är mycket att tänka på. Både utseendemässigt och materialmässigt har anläggningen utformats med hänsyn till klimatpåverkan och omgivande natur.
– Vi har till exempel valt att använda en betong med lägre klimatpåverkan, vilket har minskat koldioxidutsläppet med 7 550 kilo. Solceller installeras också för att öka andelen förnyelsebar energi, berättar Sofie. Ungefär 20 procent av anläggningens energibehov ska täckas av solcellernas energiproduktion.
Bättre reningseffekt
Reningsverket får en modern och ny biologisk teknik där vattnet renas genom att det rinner genom naturliga jordlager och sprids via marken till grundvattnet. Vattnet renas biologiskt genom en biobädd, där bakterier bryter ner föroreningarna, följt av ett sedimenteringssteg där resterande fosfor och näringsämnen kemiskt binds in till slam.
Den gamla anläggningen var ett öppet infiltrerande system. Den nya är ett slutet system med tydliga mätpunkter. Det skapar en robust anläggning med större möjlighet till kontroll och kontinuerlig uppföljning baserad på modernare och digitaliserad teknik.
Övervakning och styrning görs till stora delar på distans. Genom olika datorprogram, en så kallad SCADA-bild, får man en översynsbild över flödet i reningssystemet kopplat till olika övervaknings- och varningsfunktioner så att man kan se vad som händer hela tiden.
Genom att mäta och samla in data i realtid upptäcks driftstörningar eller problem direkt. På distans kan exempelvis dosering av kemikalier eller uppehållstider ändras i processen för att säkertställa anläggningens funktion trots variationer.
Automatisk provtagning av vattnet ger säkerställer reningseffekten. Men det behövs ändå en rutin för regelbunden tillsyn. Exempelvis behöver man ta prover på utgående vatten.
– Nu är det lättare att mäta, styra och övervaka, säger Sofie. Det behövs för att kunna anpassa efter variationer i inkommande avloppsvatten, exempelvis beroende på nederbörd. Nu får vi en jämnare belastning, mer kontrollerbar, effektiv och mätbar process. Det är positivt för omgivande vatten och natur.
Utmaningar att räkna med
En utmaning för båda parter var att förhålla sig till att det först upphandlade byggbolaget gick i konkurs en bit in i byggprocessen.
– Att komma in i den situationen och sätta sig in i projektet, skapa förtroende för beställaren och underentreprenörer samt leverera på topp är en rejäl utmaning för vilket företag som helst, säger Sebastian.
För Sofie innebar det att fortsätta att driva hela projektet och samtidigt förlora så lite tid som möjligt.
– Det var rent arbetsmässigt en ansträngning naturligtvis, berättar Sofie. Men vi förlorade trots allt bara några månader totalt.
FAKTA
Tidplan: februari 2024–april 2025
Byggherre: Hässleholm Miljö AB
Totalentreprenör: AF Bygg
Arkitekt: Här Malmö AB
Kostnad: 30 Mkr