Nyheter

Veidekke: Stort kontorsuppdrag för Bara i Bergen

Bara Eiendom har gett Veidekke i uppdrag att bygga kontorshuset LINK i Kronstadparken i Bergen. Byggnaden på 16 400 m2 ska miljöcertifieras och Veidekke själv kommer att finnas med bland hyresgästerna.

Kontraktet är ett totalentreprenad värt 504 miljoner NOK exkl. MOMS.

– Vi har haft ett kontinuerligt gott samarbete i 14 år med Bara Eiendom, och LINK blir det sjunde kontorshuset i serien vi bygger åt dem. Vi tackar för att du har fått förnyat förtroende och ser samtidigt fram emot att flytta in i det som kommer att bli den största byggnaden i Kronstadparken hittills, säger stadsdelschef Thor Småbrekke i Veidekke Bygg Bergen.

LINK-huset kommer att ha höga kvaliteter i linje med annan ny bebyggelse som utgör Kronstadparken med ett centralt läge mellan Fjøsangerveien (E39) och spårvägen. Den 16 400 m2 stora byggnaden kommer att fördelas på åtta våningar ovan mark och två källarvåningar med bland annat garderobsmöjligheter, inomhus cykelparkering och garageanläggning. 

Gemensamma faciliteter i byggnaden kommer att omfatta ett mötesrumscenter, spelzon, podcaststudio och en fantastisk restaurang.

Projektet betonade biologisk mångfald, smart teknik och smart resursanvändning, energioptimering, återanvändning och flexibla lösningar för att enkelt kunna bygga om om behov uppstår i framtiden.

På taket kommer en naturinspirerad trädgård med en stor mängd inhemsk växtlighet samt produktion av frukt, bär, grönsaker och örter. Byggnaden ska vara certifierad enligt standarden BREEAM-NOR Excellent och energiklass A.

Grund- och pålningsarbeten startade i juni medan resten av byggnadsarbetena startar inom kort. Planerat färdigställande är i december 2026. Uppdraget ingår i Veidekkes orderreserv för tredje kvartalet 2024. Läs mer om projektet här.

Foto: Grieg Arkitekter