Nyheter

Vattenfall bygger till och renoverar arkiv i Näsåker

I Näsåker i Sollefteå kommun genomför totalentreprenören BM Entreprenad i Östersund en utförande entreprenad etapp 1 samt etapp 2 i form av en totalentreprenad med projektering. 

Ett pågående om- och tillbyggnadsprojekt av Vattenfalls arkiv där Vattenfall Business Services Nordic AB är byggherre.

Byggstart för tillbyggnaden av Vattenfalls arkiv i Näsåker Sollefteå skedde i oktober 2023.  Det handlar om en till- och nybyggnad i två plan på en cirka 700 kvadratmeter stor bottenplatta.

– Sedan så ska vi också bygga om kontorslokalerna, tillägger BM Entreprenad i Östersunds vd Pär Ångström.

Nybyggnaden är närmare bestämt en tillbyggnad och förlängning av Vattenfalls existerande byggnad på platsen. Med arkiv på det nybyggda bottenplanet och kontorslokaler på övre plan.

Nybyggnationens grundläggning är platta på mark och är uppförd med träpanelbeklädda sandwichväggar. Ovanpå det har BM Entreprenad lagt ett plåt- och sadeltak.

– Som vi har byggt i moduler på backen och sedan lyft på.

Nybyggnadens träpanelfasad går i en grön kulör.

I september 2024 är det dags för slutbesiktning av nybyggnaden och byggprojektets första del med, rapporterar Pär Ångström till Svensk Byggtidning sensommaren 2024.

– Just nu håller vi på med en hopsamling av säkerheten och dörrmiljöerna inför slutbesiktning av tillbyggnaden. Samt uppstart inför del 2 och renovering av befintlig byggnad.

Har projektet så här långt inneburit någon särskild utmaning?

– Ja, det har väl i så fall varit att vi på den befintliga delen varit tvungna att göra lite öppningar för att få in de nya ventilationsaggregaten. Det var lite speciellt.  Sedan takkonstruktionen, som till stor del byggdes klar på backen och fick lyftas på. För att minska byggtiden och tänka på arbetsmiljö med mindre arbete på hög höjd, avslutar BM Entreprenad i Östersunds vd Pär Ångström.

Vattenfall startade sin arkivhantering i Näsåker redan 2003. 

Med tillbyggnad och förestående renovering får Vattenfalls nya kontor plats för minst 25 anställda och samlar därmed all lokal personal på ett och samma ställe. Inflyttning sker succesivt under 2024-25. Den befintliga och renoverade byggnadsdelen kommer bland annat att användas som förråd.

FAKTA

Tidplan: oktober 2023–februari 2025

Byggherre: Vattenfall Business Service Nordic AB 

Totalentreprenör: BM Entreprenad i Östersund AB 

Arkitekt: GisteråSjöstrand Arkitektur AB