Nyheter

Tre finalister till Haninge Arkitekturpris 2024

Tre finalister är utsedda till Haninge arkitekturpris och nu drar röstningsperioden i gång. Finalisterna är: Arbottna Herrgård på Muskö, Bolighuset i Vega och Lillgårdsskolan i Tungelsta.

Alla har möjlighet att rösta på sin favorit till och med den 31 oktober. Vinnaren tillkännages under november och prisutdelningen sker på stadsbyggnadsnämndens sammanträde i december.

– Med arkitekturpriset lyfter vi projekt från de senaste tre åren som bidrar till både trivsel och stolthet för Haningeborna. I år ser vi exempel på det i en skola, en tillbyggnad i kulturmiljö och i ett karaktärsfullt kvarter. Jag hoppas att många tar chansen och röstar på just sin favorit, säger Martin Strömvall (KD), stadsbyggnadsnämndens ordförande, Haninge kommun.

Finalister

Arbottna herrgård

Kategori: Byggnad
Byggaktör:
 Arbottna Herrgård
Arkitekt:
 Andrén Fogelström arkitekter genom Tove Fogelström
År:
 2023

Motivering:

En restaurering och utbyggnad som är en del av ett större projekt att göra Arbottna till en besöksdestination. Först ut var själva huvudbyggnaden men det finns även planer att bygga andra delar, till exempel återuppbygga ett gammalt kapell samt en tänkt flygel på fastigheten.

Den största synliga förändringen denna gång, är en återuppbyggnad av en veranda som fanns runt förra sekelskiftet. Med utgångspunkt från gamla fotografier har arkitekterna skissat fram en veranda som förhåller sig till platsens förutsättningar, det handlar bland annat om att återanvända den gamla stengrunden men även använt samma röda kulör som på herrgårdens fönster.

Resultatet är ett fint tillägg och en generöst uppglasad veranda som skapar en stark koppling mellan herrgården och omgivningen. Ett rum för såväl ljusa sommarkvällar som snöstorm. Genom respekt för byggnaden och med en egen gestaltning skapas en lågmäld och vacker ny(gammal) årsring till Arbottna herrgård.

Bolighuset i Vega

Kategori: Byggnad
Byggaktör: FB bostad
Arkitekt: Street Monkey Architects genom Cage Gopher och Gehl People genom Peter Raaschou-Nielsen, samarbete arkitektur och landskap.
År: 2023

Motivering:

Förutsättningarna i detaljplanen var ett kvarter med fem våningar bostäder, i bottenvåningen en förskola och lokaler, det har vi sett förut. Men det kvarter som står på platsen, har vi inte sett förut. Ett kompakt kvarter längs Gaffelseglet där en konsekvent användning av få material, kulörer, tydliga volymer och indrag, tillsammans skapar ett kvarter med stark karaktär.

Mot gatan en sockelvåning i mörkt tegel med ett markerat portvalv som skapar en koppling mellan gata och gård och en glugg in i kvarteret. Ovanpå tegelsockeln står ett antal volymer i mörk och ljus puts med karaktärsfulla tak, indragna fasader, balkonger, spetsiga tak och terrasser som skapar ett både inbjudande och spännande kvarter i stadsväven.

I kvarteret Bolighuset är inte bara namnet och teglet från Danmark, det är som att man även fått med sig lite av den danska känslan till kvarteret.

Lillgårdsskolan i Tungelsta

Kategori: Byggnad
Byggaktör: Turbinen AB
Arkitekt: Brunnberg och Forshed arkitekter genom Andreas Thöje
År: 2023

Motivering:

Lillgårdsskolan i Tungelsta är en del av de nya kvarter som byggs på gammal åkermark. Det är en blandning av flerbostadshus och radhus där skolan tillsammans med äldreboendet är de första samhällsbyggnaderna på platsen. Skolan är en ny F-9 skola som ska ta hand om de barn som flyttar till denna del av Tungelsta.

Skolan tar avstamp i förra sekelskiftets arkitektur när Tungelsta växte på grund av de växthus och odlingar som etablerades här, nära den nya Nynäsbanan och genom den även nära Stockholm. Skolbyggnaden flörtar också med det mycket välbevarade stationshuset som finns i Tungelsta med sitt Mansardtak och gula kulör.

Arkitekten själv beskriver det följande, att ”Skolan är i en gul kulör som associerar till herrgårdar. De mindre komplementära byggnaderna i falurött trä är inspirerade av Tungelstas gamla torkhus. Glasverandorna minner om platsens många växthus med rosodlingar”.

Här möts det gamla och det nya Tungelsta i en byggnad som i sin arkitektur både är gammal – och ny.

På bilden från vänster: Arbottna Herrgård på Muskö, Bolighuset i Vega och Lillgårdsskolan i Tungelsta