Nyheter

Akademiska Hus och Stockholms universitet inviger nya forskarbostäder

Fyra bostadshus med rum för 24 forskare står inflyttningsklara vid Frescati Hage i Stockholm. Akademiska Hus har varsamt återställt ett grönklassat byggnadsminne till sin ursprungliga funktion som bostad. Husen är en del i en större satsning på fler student- och forskarbostäder vid Frescati Hage. Blockförhyrare är Stockholms universitet.

Husen stod ursprungligen klara 1951 och var länge elevhem för Stiftelsen Skogshögskolans studenter. På 1980-talet blev lokalerna hemvist åt den Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet, vars verksamhet nu har flyttat till campusområdet Albano.

Det gav Akademiska Hus möjlighet att bygga om husen till sin ursprungsfunktion, ett arbete som har pågått sedan januari 2023. Idag invigs de nya forskarbostäderna som erbjuder ett hem i historisk unik miljö – mitt på campus Frescati Hage.

– Det här projektet innebär att vi nyttjar vårt befintliga fastighetsbestånd samtidigt som vi vårdar och utvecklar våra viktiga historiska byggnader. Med fler bostäder blir campus också en än mer levande och attraktiv plats, säger Anna Alsborger, fastighetsdirektör på Akademiska Hus.

– Det har varit spännande att följa projektet och vi ser positivt på utvecklingen av fler bostäder i Frescati Hage. Det är hög efterfrågan på campusbostäder bland våra internationella forskare och doktorander, säger Clara Bohman, gruppchef för Stockholms universitetets bostadsförsörjning, som bekräftar att samtliga bostäder är uthyrda.

Delat boende ger många fördelar

Bostäderna, som går under namnet Elevhemmet, består av fyra sammanbyggda hus i två plan som alla ansluter till en grönskande innergård. Varje bostad består av sex sovrum, två badrum samt ett gemensamt kök och vardagsrum, enligt det student- och forskarbostadskoncept för delat boende som Akademiska Hus har tagit fram.

– Att dela boende ger många fördelar såsom ökad social gemenskap och att färre känner sig ensamma. Delade boenden är också positivt ur ett hållbarhetsperspektiv genom att funktioner och ytor kan samutnyttjas, säger Linda Teng, konceptansvarig för student- och forskarbostäder på Akademiska Hus.

Återbruk i en värdefull kulturmiljö

Arbetet med att återställa husen till bostäder har skett med hållbarhetsambitionen att omhänderta så mycket som möjligt av miljön, ytskikt, garderober, dörrar och fönster. Stockholms stadsmuseum har grönklassat byggnaderna, det vill säga den näst högsta klassen, vilket gör att husens ursprungliga utformning och karaktär har bevarats och att ombyggnationen har skett i nära dialog med antikvarie.

Del av en större satsning

Bostäderna i Elevhemmet är en av flera konverteringar till student-och forskarbostäder som Akademiska Hus driver vid Frescati Hage. Utöver bolagets befintliga bostäder på området pågår bygget av Remus, där en byggnad som tidigare har använts för undervisning nu förvandlas till 72 campusnära lägenheter för 86 studenter och forskare. Remus planeras att vara klar för inflyttning till sommaren 2025. Vem som ska blockföryra den byggnaden är ännu inte klart.

Läs mer om hur Akademiska Hus utvecklar campusnära och innovativa student-och forksarbostäder med fokus på delat boende här: https://www.akademiskahus.se/campusutveckling/studentbostader/vi-utvecklar-student–och-forskarbostader/