Nyheter

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle

I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 september där villkoren för hur byggandet av slutförvaret och inkapslingsanläggningen fastställs.

Svensk kärnbränslehantering AB, SKB, har till uppgift att ta hand om det radioaktiva avfallet från de svenska kärnkraftverken. I över 40 år har SKB bedrivit forskning och teknikutveckling för att ta fram den bästa lösningen för att slutförvara använt kärnbränsle, den så kallade KBS – 3-metoden.

– Genom att ta hand om det radioaktiva avfallet från de svenska kärnkraftverken, bidrar vi till en fossilfri elproduktion och ett hållbart samhälle. Vi har redan idag ett system av anläggningar i drift men för att vi ska kunna fullgöra vårt uppdrag behöver vi bygga anläggningar för att kapsla in och slutförvara kärnbränslet som de svenska reaktorerna producerat. Innan vi kan börja bygga krävs en miljödom från Mark- och miljödomstolen samt en godkänd säkerhetsredovisning från Strålsäkerhetsmyndigheten, säger Anna Porelius kommunikationschef på SKB.