Nyheter

Flyttbar skolbyggnad erbjuder lösning för dagens och framtida lokalutmaningar

Byggnationen av den nya skoldelen ’Planeten’ vid Nya Raketskolan i Kiruna är nu slutförd, och verksamheten har startat i de nya lokalerna. Den 451 kvadratmeter stora flyttbara byggnaden färdigställdes på drygt fyra veckor, från det att den första modulen lyftes in till överlämningen till verksamheten.

Byggnaden upphandlades genom Addas dynamiska inköpssystem, Hyresmoduler DIS, vilket möjliggjorde för Kiruna kommun att snabbt och effektivt tillgodose sitt lokalbehov.

Parmaco ansvarade för byggprojektet och hyr nu ut byggnaden till Kiruna kommun.

Behovet av den nya byggnaden uppstod för att tillgodose fler lokalytor och säkerställa en fungerande undervisnings- och arbetsmiljö för både elever och personal, i samband med att Nya Raketskolan tillfälligt behövde flytta till alternativa lokaler.

Viktoria Björklundskolchef i Kiruna kommun:

– Vi är mycket nöjda med skolbyggnaden, både vad gäller exteriör och funktion. Vi är positivt överraskade över att den inte ser ut som en temporär byggnad, utan som en ordinarie skolbyggnad. Den är väldigt fint utformad. Vi har fått positiva kommentarer från allmänheten, skolpersonalen och människor som varit engagerade i byggprojektet och uppförandet.

Jonathan Rahmteknik- och designchef på Parmaco:

– Den nya byggnaden smälter in i omgivningen, där noggrant utformade detaljer som röda räcken och ett mörkare sadeltak skapar en samklang med den befintliga skolan. Med ’Planeten’ vill vi visa att även en flyttbar byggnad kan ha en genomtänkt design utan att kompromissa med estetiken.

Klas Björéuskategoriansvarig bygg och fastighet på Adda:

– Att upphandla genom vårt Hyresmoduler DIS ger kommunerna möjligheten att snabbt hitta rätt lösning och leverantör för sina lokalbehov, utan att kompromissa med kvaliteten. Vi är glada över att Kiruna kommun har valt denna väg och ser fram emot att fortsätta stödja fler kommunerna med flexibla och hållbara lösningar.

Fakta om Adda Hyresmoduler DIS:

En lösning för myndigheter och deras bolag att hyra temporära modullokaler för att snabbt och enkelt överbrygga tillfälliga lokalbehov. Hyresmodulerna ska möta verksamhetens behov för den tid som behovet består och vara kvalitetsmässigt jämförbara med permanenta byggnader. Efter hyrestiden moderniseras modulerna av leverantörens för att uppnå aktuella byggandskrav och modulerna används därefter för nya behov. Tillfälliga lokaler i en cirkulär ekonomisk lösning. Länk till DIS Hyresmoduler§

På bilden: Viktoria Björklund Skolchef Kiruna Kommun