Nyheter

Ställningar från Layher det självklara valet när Radisson Blu Royal Viking Hotel byter takkupoler

När lanterninerna på Radisson Blu Royal Viking Hotel behövde ersättas fick Libergs i uppdrag att projektera och uppföra ställning. Takkupolerna släpper in dagsljus över frukostmatsalen – som inte fick spärras av medan ombyggnadsarbetet pågick, ett krav från uppdragsgivaren.

– Tack vare Layhers expertis och vår konstruktör Jonas Isakssons idé och lösning kunde vi bygga en säker plattform som smälte in i hotellmiljön, säger Libergs projektchef Nicklas Ekwall.

Ett 20-tal meter ovanför eleganta Radisson Blu Royal Viking Hotels frukostmatsal i Stockholm välver sig lanterninerna mot himlen. För inte så längesedan skymdes sikten av en arbetsplattform som i sin tur täcktes av Layhers väderskydd Keder XL.

– Vi behövde säkerställa att arbetsplattformen var trygg för hotellets gäster att vistas under. För att möta projektets krav använde vi oss av Layhers FW-system och TwixBeam för att göra avväxlingar från hotellrummen. Här krävdes stor noggrannhet i både planering och utförande, fortsätter Libergs projektchef Nicklas Ekwall.

FW-systemet löser många problem

– Den ursprungliga planen var tio torn i linje, med tre i varje rad. Men lösningen skulle innebära att ett av tornen hamnade mitt i hotellpersonalens köksingång, därför var man tvungen att flytta dess placering. – Idén om Layhers TwixBeam och FW-system var något vår konstruktör Jonas Isaksson föreslog, när vi var tvungna att flytta två av tornen. Vid det ena tornet där vi använde TwixBeam monterade vi fyra väggkonsoler i fasaden och stämpade in från ett av hotellrummen på våning fem.

– Vid det andra tornet som vi var tvungna att flytta monterade vi istället Layhers FW-system för att kunna ta hem lasterna. Vi kopplade ihop de två yttersta balkarna med FW-systemet för att på så vis få bort mittentornet. FW-systemet är hur smidigt som helst. Man kan lösa många problem med det.

Hotellsoffor satt fast i golvet

Den smarta konstruktionen kom Libergs fram till efter att ha bollat olika tänkbara lösningar med Layhers projektingenjör Camilla Borghi. Men trots Libergs goda projektering av konstruktionen dök utmaningar upp.

– Vi såg att vi var tvungna att förstärka med dubbelspiror i botten för att ta hem lasterna. Det var lite problematiskt eftersom hotellets soffor i frukostområdet satt fast förankrade i golvet, därför behövde vi byta mått på tornen när vi väl började. Vi tog även hjälp av en utsättare för att säkerställa var alla spiror skulle stå, berättar Nicklas Ekwall.

Libergs projektteams fina projektering och goda kommunikation med sin beställare innebar att hotellets många gäster har kunnat äta frukost i god ro, medan lanterninerna ersattes med nya.

Snabbt, effektivt och säkert

En stor utmaning var att få klart jobbet i tid, enligt Nicklas Ekwall. Libergs behövde agera snabbt, effektivt och säkert, eftersom hotellverksamheten hela tiden var igång. I rollen som projektchef har Nicklas Ekwall koordinerat arbetet genom att prioritera god kommunikation med konstruktionsteamet, huvudentreprenören Lawab och Layher. Han är även mycket nöjd med Layhers materialtillgång och logistik.

– De löser problem direkt. Skulle man behöva hyra något kan man oftast komma samma dag och hämta om det finns på hyllan. Vi använder oss av Layhers produkter varje dag och det är ett otroligt bra material som man i princip kan bygga vad som helst med.