Nyheter

Forsen vinner kulturbevarande uppdrag när Konserthuset i Stockholm ska renoveras

Lagom till 100-årsjubiléet 2026 ska det ikoniska blå Konserthuset ha iklätts en ny fasad. Forsen kommer bistå med projektledning, projekteringsledning, byggledning och KA.

Med utgångspunkt i en tidigare framtagen förstudie ska Forsen leda renoveringsprojektet via projektering till produktion och överlämning. Beställare är Stockholms Konserthusstiftelse och generalkonsult är Ahlqvist & Almqvist arkitekter AB.

Konserthuset vid Hötorget är ett av Sveriges största arkitektoniska mästerverk, skapat av arkitekten Ivar Tengbom under en expansiv tid i Stockholms historia. Invändiga renoveringar har skett löpande men Konserthusets exteriöra renovering görs nu alltså inför det stundande 100-årsjubiléet.

Den något krävande tidsplanen innebär att projektet måste delas upp i två etapper. I den första renoveras fasaderna ut mot Kungsgatan och Hötorget, därefter pausas arbetena inför jubiléet 2026 för att sedan återupptas i en andra etapp.

– Fasadrenoveringar i sig hör inte till de mest komplexa projekten men när det handlar om en av Stockholms mest välkända och kulturellt värdefulla byggnader, dessutom mitt i city, blir det något helt annat, menar Roger Lindqvist, Affärsenhetschef, Forsen.

Konserthuset är Kungliga Filharmonikernas hem, här arrangeras årligen över 200 konserter, utställningar och andra evenemang, och varje år riktas dessutom världens blickar hit i samband med Nobelprisutdelningen.

– Det känns väldigt roligt att vi i detta uppdrag faktiskt får bidra till Stockholms och hela Sveriges kulturliv, fortsätter Roger Lindqvist.

-Vi gläds åt att nu ha den samlade kompetensen på plats för att påbörja projekteringen av konserthusets fasadrenovering, och ser fram emot ett än mer strålande och inbjudande hus lagom till jubiléet säger Susanne Rydén, nytillträdd Konserthuschef och VD för Kungliga Filharmonikerna.

Ett av de absolut viktigaste målen är just att konsert- och musikverksamheten kan pågå som vanligt under renoveringen, med minsta möjliga störning. Konserthuset har alltid varit öppet och ska fortsätta vara det under hela renoveringsarbetet.