Nyheter

Världens första AI-genererade väggmålning?

I Kista, Stockholm, har världens troligtvis första AI-genererade väggmålning uppförts i ett samarbete mellan Kista Limitless och Kollektivet Livet. Muralen syftar till att belysa relationen mellan teknologi, mänsklighet och konst. På Grönlandsgången i Kista har världens, troligtvis, första väggmålning gjord av artificiell intelligens (AI) uppförts.

Projektet är ett samarbete mellan företaget Kista Limitless, som drivs av de stora fastighetsägarna i området för att stärka Kista, och kulturbyrån Kollektivet Livet. Konstverket, som är över 20 meter högt och nästan tio meter brett, har tagits fram av AI genom en lång process av “prompting”.

Verket har uppförts på fasaden av den svenska muralkonstnären “Sagie”. Syftet med väggmålningen är att starta samtal om framtiden, teknologi, mänsklighet och AI.

Stephanie Bleier, projektledare på Kollektivet Livet, förklarar:

– Vi vill starta ett samtal om konst och vem som egentligen är konstnären – är det människan som styr AI-verktyget, eller är prompten i sig en konstform? Var går gränsen mellan människa och AI i skapandet? Målet är att väcka debatt kring dessa frågor och skapa ett konstverk som engagerar och uppskattas av de som bor och verkar i Kista.

För Johan Thomsson, vd Kista Limitless, är även valet av plats för väggmålningen viktigt.

– I Kista möts innovativa företag med forskningsinstitutioner, vilket gör det till den perfekta platsen för ett projekt som förenar konst och teknik. Här finns redan en naturlig samverkan mellan den senaste teknologin och kreativa uttryck, säger han.

Kista Limitless är ett samarbete mellan de stora fastighetsägarna i Kista, vars huvudsakliga syfte är att stärka området som kreativt nav och tillväxtmotor.

Kista Limitless arbetar tillsammans med Ericsson, KTH, Stockholms universitet, Stockholms Stad, Region Stockholm och Kista Science City för att aktivera och utveckla stadsdelen. Kollektivet Livet är en kulturbyrå baserad i Stockholm som arbetar med storskalig installation, design, scenografi och produktion.

Med kulturfrämjande projekt i det offentliga rummet i fokus har Kollektivet Livet uppfört ett stort antal muralmålningar och gatukonst i Stockholm sedan 00-talet. Man har även genomfört kulturevenemang såsom Satans Trilogi, muralkonstfestivalen Wall Street Nacka/Sthlm och utomhusgalleriet Kronobergsgatan 35.