Nyheter

Skebo omvandlar villor till nya studentbostäder

Skebo har förvärvat två fastigheter på Sörböle, där det idag finns villor, med ambitionen att omvandla dem till moderna och hållbara lägenheter för studenter och ungdomar. Detta är en del av Skebos långsiktiga mål att skapa fler bostäder i Skellefteå och bidra till stadens utveckling.

De förvärvade fastigheterna, Vagnen 5 och Vagnen 6, ska ersättas med nyproduktion som planeras rymma cirka 150 bostäder. Projektet kommer att finansieras med hjälp av lån och bidrag som Skellefteå kommun har beviljats av Europeiska Investeringsbanken (EIB). Målsättningen är att erbjuda bostäder med hög miljöstandard, specifikt riktade till ungdomar och studenter. Skebo hoppas att de nya lägenheterna ska ersätta majoriteten av de tillfälliga moduler som idag används på Campus.

– Vi är mycket glada över att EIB-lånet ger oss möjlighet att förvandla två enfamiljshus till bostäder för studenter och ungdomar, säger Harriet Classon, ordförande för Skebo.
För att projektet ska kunna genomföras krävs en ny detaljplan för området, vilket kommer att ge Skebo de ramar som behövs för att utveckla projektet.

– Vi vill skapa attraktiva och prisvärda bostäder för studenter och ungdomar som vill bo i Skellefteå. Läget är perfekt, nära Campus, centrum, natur och idrottsområden. Ambitionen är att bostäderna ska erbjuda heltäckande mobilitetslösningar för att minska behovet av egen bil, säger Helena Markgren.

Skebo planerar att följa den gestaltningsplan som Skellefteå kommun har tagit fram för grannfastigheten, Vagnen 7, och kommer att ansöka om ett planuppdrag hos bygg- och miljönämnden.

– Vi vill starta bygget så snart som möjligt eftersom detta projekt svarar mot behovet från ett växande Campus och blir därmed en viktig del av Skellefteås tillväxt, säger Helena Markgren och tillägger:

– Vi har även högt på agendan att tillsammans med Skellefteå kommun fortsätta arbetet med att skapa ännu fler studentbostäder för att helt kunna ersätta alla de tillfälliga modulerna med permanenta lösningar.

Samtidigt kommer Skebo att ansöka om att förlänga det tillfälliga bygglovet för modulerna på Campus för att säkerställa tryggheten för hyresgästerna fram tills att permanenta bostäder är inflyttningsklara.