Nyheter

Lunnarps Bollklubb bygger moderna föreningslokaler med gym

Lunnarps IP har fått ett ordentligt ansiktslyft. Slitna omklädningsrum och utdaterad utrustning har bytts ut mot tillgänglighetsanpassade lokaler med moderna maskiner när Parkvillans nya gym och samlingslokaler står klart.

Den ideella föreningen Lunnarps Bollklubb är initiativtagare till den omfattande upprustningen av Lunnarps IP Parkvillans gym, där ett flertal faktorer har varit avgörande för satsningen som startade redan 2016.

I samband med att Tomelilla kommun, som arrenderar marken till föreningen, uttryckte önskemål om ett ökat socialt ansvar, fanns en vilja hos Lunnarps Bollklubb att bredda den egna verksamheten. Och man såg en möjlighet att bidra till samhällets förbättrade hälsa genom att bygga en mer inkluderande idrottsanläggning.

– Alla har rätt till en hälsosammare livsstil, därför satsar vi på parasporten. Vi har personer i vår förening med erfarenhet av att arbeta med dem med funktionsnedsättning. De har varit drivande i frågan, säger Per Ingvar De la Motte, ordförande i Lunnarps Bollklubb.

Förutom egna investeringar har Lunnarps Bollklubbs fått ekonomiskt bistånd från både Allmänna Arvsfonden och Riksidrottsfördet med cirka fem miljoner kronor. Pandemin och vinterns svåra väderförhållanden ökade dock kostnaderna. Rivningsarbetet var omfattande och upptäckten av skadad befintlig konstruktion och svampangrepp bidrog till en ytterligare ökad byggkostnad.

– Golvet rasade och marken kollapsade. Om det var grundvattnet vet vi inte, men det blev mycket extrajobb. Vi fyllde hålet, installerade mekanisk ventilation i golven och adsorptionsavfuktare, berättar Jörgen Johansson, VD på Ulltorps Fastigheter.

Parkvillans ombyggnation utgörs av det ursprungliga huset från 80-talet och en helt ny tillbyggnad på 80 kvadratmeter med ett modernt teknikrum. Sammantaget utgör de nya faciliteterna 160 kvadratmeter. Omklädningsrum, toaletter och träningsutrustning är anpassade efter dagens tillgänglighetsstandard med breda korridorer, automatiska dörrar och ramper och utan trösklar.

Målsättningen är att installera tv-skärmar med träningsinstruktioner för nybörjare för att underlätta att välja rätt program. Det finns även två rymliga omklädningsrum och två duschrum samt ett cafékök för evenemang och catering. Originalbyggnaden har satt standarden och tillbyggnaden med trästomme byggs utifrån samma princip, med bruna dörrar, plåttak och röda plåtväggar. Totalt kan 80 personer vistas i lokalen samtidigt.

– Det är mer än en träningsanläggning. Vi skapar en mötesplats. Utbudet av motionsmöjligheter för äldre och inom parasporten har varit undermåligt länge. Nu har seniorer och parasportgänget på 30 ungdomar en trygg plats att spela fotboll, dansa zumba och umgås på, säger Per Ingvar.

Fakta

Tidplan: juli 2023–september 2024

Byggherre: Lunnarps Bollklubb

Totalentreprenör: Ulltorps Fastigheter AB

Arkitekt: Söderberg och Ask Arkitekter

Kostnad: 95 Mkr