Nyheter

Första spadtaget för Sälfjällets SRV

På onsdagen genomfördes det första spadtaget för om- och tillbyggnationen av Sälfjällets spillvattenreningsverk (SRV). Ett projekt med ambitionen skapa branschledande anläggningar.

Bygget av Sälfjällets spillvattenreningsverk (SRV) har dragit igång. Det firades med ett officiellt spadtag med tal från Vatten & Avfall i Malung-Sälen AB (Vamas) och totalentreprenören ByggDialog. Vamas styrelseordförande Hans Lind fick äran att ta det första ”grävtaget” från en grävmaskin. Resten av dagen bjöd på mingel, korvgrillning och rundvandring på den nuvarande anläggningen.

Det är Vamas största investering någonsin med ambitionen att skapa toppmoderna reningsverk. Något som ska möjliggöras med samverkan som arbetssätt.

– Vi skrev på kontraktet med vår samarbetspartner, ByggDialog, i november 2023. Sen dess har det skett ett mycket bra samarbete, säger Anders Bergman, ombud på Vamas, i sitt tal.

Ett projekt i strategisk partnering

Sälfjällets SRV ska byggas ut för att möta behovet av ökad belastning samt klara utsläppskraven. Projektet är en strategisk partnering som innebär att ByggDialog och Vamas skapar flera projekt tillsammans.

– Det här är ett samarbete präglat av en kunnig, proffsig och närvarande beställare som värnar om partnering, säger Christian Broström, projektchef på ByggDialog.

Sälfjällets SRV förväntas stå klart under 2027.

Fakta om projektet

Sälfjällets SRV (spillvattenreningsverk) ska byggas ut från 36 000 pe (personekvivalenter) till 55 000 pe för att kunna möta behovet av en fortsatt exploatering av turistanläggningar och bostäder i Sälenfjällen samt klara de nya utsläppskraven enligt tillståndet.