Nyheter

Byggstart: Villa Kristineberg i Vallentuna

Idag togs det första spadtaget av Villa Kristineberg, Vallentunas nya vård- och omsorgsboende. Boendet med 60 platser kommer att stå klart vid årsskiftet 2025/2026, och blir en viktig pusselbit i den nya, naturnära stadsdelen Kristineberg.

Nära Vallentuna centrum, mellan Påtåker och Bällsta, byggs nu den nya stadsdelen Kristineberg med ca 1800 bostäder. I den första etappen är det ca 800 bostäder, förskola, centrumservice och vård- och omsorgsboende.

Idag togs det första spadtaget för Villa Kristineberg, som hämtat inspiration från nordisk design där färger och inredningsdetaljer underlättar för personer med demenssjukdom. Boendet med fyra våningar kommer att innehålla 60 lägenheter och varje avdelning har ett gemensamt kök för måltider och samvaro.

– Det är glädjande att vi nu är i gång med bygget som blir en viktig del i den nya stadsdelen. Med naturen inpå knuten passar vårt val av träfasad/-stomme väl in. Det bidrar till en bra boendemiljö för de äldre och ligger helt i linje med områdets hållbarhetsprofil, säger Nils Resvik, projektutvecklingschef på Vectura Fastigheter.

– Genom Villa Kristineberg utvecklar vi stadsdelen Kristineberg och hela äldreomsorgen i Vallentuna. Det blir en fantastisk miljö för de boende och deras anhöriga, säger Johan Skog (M), kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna.

– Vi är glada över att vi har fått förtroendet att bygga Villa Kristineberg. Byggnaden är omsorgsfullt utformad med målet att erbjuda trygghet och värme i livets skiftande faser, där både boende, besökare och personal kan känna sig omgivna av en välkomnande och bekant miljö, säger Jonas Nilsson, chefsarkitekt Lindbäcks.

-Som samhällsbyggare är vi engagerade i att skapa hälsosamma och trygga boenden för våra äldre, som främjar både hög livskvalitet och god omvårdnad. Samtidigt är det viktigt att vi skapar en trivsam och funktionell arbetsmiljö för personalen. Vi ser fram emot att utveckla Villa Kristineberg i samarbete med Vectura, Vallentuna kommun och Lindbäcks, säger Erik Carmestedt, arbetschef MVB Öst.