Nyheter

600 liter färg skapar nytt landmärke i Trångsund

Efter månader av kreativt samarbete förvandlas nu bullermuren vid Trångsunds station till ett färgsprakande konstverk. Med hela 600 liter färg fylls den 100 meter långa muren med motiv som de boende i området föreslagit.

På andra sidan muren växer samtidigt Huge Bostäders 125 nya hyreslägenheter fram.

– Det roligaste med målningen är att så många kommer ta del och bli påverkade av den. Alla som åker pendeltåg kommer se den och jag tror att den kan bli ett landmärke på vägen in mot Stockholm, säger Mikael Rickman på The Artitects, som uppför målningen på uppdrag av Huge Bostäder.

Muralmålningens motiv består av allt ifrån lekande barn och samtalande grannar till grönskande natur och djurliv. Mitt i centrum för allt är den stora, stolta eken.

– Det är en utmaning att måla ett så långt konstverk. Hur målar man en ek 100 meter lång utan att den tar över målningen? Det har varit viktigt att ta vara på alla fina idéer som de boende velat dela med sig, säger Mikael Rickman på The Artitects.

En vacker omgivning spelar roll

Initiativet, som involverar de boende i Trångsund och Skogås, är en del i Huge Bostäders ständiga strävan att skapa en attraktiv och trygg miljö – och något för de boende att känna stolthet över.

– Konst kan bidra till att förstärka områdets identitet och öka attraktiviteten och trivseln i och utanför lokalsamhället. Muraler som denna är även ett sätt att förebygga exempelvis klotter, då erfarenheterna säger att väggar som är konstnärligt utsmyckade blir mindre utsatta, förklarar Eva-Lena Nilsson, områdesutvecklare på Huge.

Muren bidrar till tystnaden vid de nya lägenheterna

Samtidigt bidrar muren även med en betydelsefull praktisk aspekt då den skärmar av buller från förbipasserande tåg. Något som blir extra viktigt när Huge Bostäders 125 nya hyresrätter intill stationen står klara inom ett par år. Tack vare bullermur, anpassad grundläggning och extra avskärmande fönster kommer de nya bostäderna uppfylla alla krav för nyproduktion och leva upp till en god boendemiljö.

Idén till muralmålningen fick Disa Roxner, projektledare på Huge Bostäder, när muren hade kommit på plats.

– En mur i betong kan lätt upplevas trist och grå, det är därför vi valt att göra en muralmålning på den. Vi vill integrera konst och det sociala perspektivet genom att låta invånarna i Trångsund och Skogås vara med och påverka de motiv som nu målas på muren, säger Disa Roxner, projektledare på Huge Bostäder.

Nu börjar förvandlingen – och snart kommer alla förbipasserande kunna inspireras av Trångsunds nya landmärke.