Nyheter

Logistikcenter Bålsta – Världens största konstruktion med 6500 m3 hampafiberisolering från Ekolution

Nettonollutsläpp under hela livscykeln – Logistikcenter i Bålsta isolerad med 6500 m3 Ekolution Hampafiberisolering. Ekolution tillkännager stolt leveransen av hampafiberisolering till Logicenters i Bålsta, ett steg som markerar en viktig milstolpe i deras samarbete för att främja hållbara bygglösningar.

Med den biobaserade och energieffektiva hampafiberisolering strävar Ekolution efter att minska klimatpåverkan och stödja utvecklingen av moderna logistikfastigheter. 

Ekolution som är en ledande aktör inom hållbara byggmaterial, tillkännager nu leveransen av hampafiberisolering till Logistikcenter i Bålsta. Denna leverans markerar ett viktigt steg i företagets samarbete för att främja biobaserade bygglösningar och minska klimatpåverkan inom fastighetssektorn.

Logicenters, som är känt för sina moderna och hållbara logistikfastigheter, har valt Ekolutions hampafiberisolering för sitt byggprojekt i Bålsta. Hampafiberisolering är ett biobaserat material med låg klimatpåverkan och är energieffektivt.

Eva Sterner, utvecklingschef på Logicenters, beskriver varför hampafiberisolering valdes till projektet:

– Hampa är ett spännande och beprövat material som växer snabbt och kräver lite energi vid tillverkning. Det tillför även näring till jorden, vilket är bra för jordbruket. Vi har samarbetat med ett svenskt startupbolag, EKOLUTION, som producerar hampafiberisolering. Detta stödjer det lokala jordbruket och bidrar till projektets hållbarhet.

– Vi är otroligt stolta över den transformationen vi tillsammans gör i detta projektet inom biobaserat byggande och visar omvärlden att vi tillsammans kan påverka och samarbeta i den gröna omställningen, säger Remi Loren, VD för Ekolution.

Hampafiberisolering är tillverkad av industrihampa, en snabbt växande och förnybar resurs. Den är biologiskt nedbrytbar, har utmärkta termiska och akustiska egenskaper, och bidrar till hälsosammare inomhusmiljöer. Genom att använda hampafiberisolering kan byggnader minska sin energiförbrukning och koldioxidutsläpp, vilket är i linje med de globala målen för hållbar utveckling.

Logicenters nya anläggning i Bålsta stod klart under våren 2024 och sätter en ny standard för hållbarhet inom logistikfastigheter. Ekolution ser fram emot att fortsätta detta framgångsrika samarbete och bidra till fler hållbara byggprojekt framöver.

Projektsummering:

Volym hampaisolering: 6500 m3
Odling: 50 hektar
Från frö till isolering: 100 dagar
Netto CO2 eq: – 450 ton inbindning
Brutto CO2 eq: – 510 ton inbindning
Skörd: 12 ton hampa
Hampafiber: 3.6 ton
Produkter: Yttervägg 220mm, Tak 300 mm (195+105)
Mer information om det prefabricerade bärsystemet finns att läsa om på Ekolutions hemsida www.ekolution.se.