Nyheter

Byggagendan 2024 – tolv lösningar för ett bättre byggande

Sveriges Allmännyttas Byggherreråd lanserar nu Byggagendan 2024, ett omfattande initiativ som syftar till att vända den negativa kostnadsutvecklingen inom byggsektorn och möta det akuta behovet av både nya och renoverade bostäder.

I en tid präglad av ekonomiska utmaningar och ökande krav på hållbarhet, presenterar agendan tolv konkreta åtgärder som kan förändra framtidens byggande.

– Byggandet behöver bli mer resurseffektivt och uthålligt. Om vi med gemensamma krafter klarar att genomföra de reformer som föreslås i agendan kommer det att få en mycket positiv påverkan på möjligheterna att få fram fler prisvärda och hållbara bostäder. Vi som är medlemmar i Sveriges Allmännytta är redo att ta en ledande roll i utvecklingen och upprustningen av områden och bostadsbestånd, säger Fredrik Törnqvist, ordförande i Byggherrerådet.

Byggagendan 2024 är resultatet av ett brett samarbete inom Sveriges Allmännytta och innehåller  uppmaningar riktade till riksdag och regering, förslag till kommunerna och löften från medlemsföretagen.

Dessa åtgärder är utformade för att främja resurseffektivitet, hållbarhet och en stabil bostadsmarknad genom att skapa förutsägbara och långsiktiga ramar för byggande och renovering.

– Byggagendans tolv punkter kommer att ge positiva och långtgående effekter för att få fram fler nya bostäder till rimlig hyra och för att kunna genomföra hållbara renoveringar. Det är inte bara en enskild åtgärd som kommer att förändra möjligheterna för ett bättre byggande, utan det som kommer göra skillnad är att alla 12 förändringsförslag samverkar och genomförs på bred front. Det handlar om långsiktiga spelregler och reformer på bostadsmarknaden – socialt, ekonomiskt och ekologiskt, säger Sofia Hansdotter, expert fastighetsutveckling och nyproduktion på Sveriges Allmännytta.

Bland de viktigaste förslagen i agendan finns krav på förändringar i lagen om offentlig upphandling för att förbättra konkurrensvillkoren, åtgärder för att underlätta energirenoveringar, samt nya riktlinjer för hur kommunerna kan skapa mer flexibla och effektiva byggprocesser.

Byggagendan finns bifogad och länk till nyhetsartikel här: https://www.sverigesallmannytta.se/allmannyttans-byggagenda-tolv-losningar-for-ett-battre-byggande/

PÅ bilden: Byggherrerådet består av (överst från vänster i bilden nedan): Lotta Björklund, vd Mitthem; Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden; Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna; Petter Jurdell, kommersiell chef Rikshem, Sofia Hansdotter, fastighetsutvecklingsexpert Sveriges Allmännytta; Jonas Schneider, vd Familjebostäder i Stockholm; Anna Nordén, vice vd Framtiden Byggutveckling; Henrik Strand, vd Kristianstadsbyggen samt Desirée Morast, enhetschef Sveriges Allmännytta.

Kort om Byggherrerådet:
Sveriges Allmännyttas byggherreråd är ett forum för att fånga upp aktuella utmaningar inom området fastighetsutveckling, nyproduktion och renovering. Rådets syfte är att ge vägledning och legitimitet i strategiska frågor.