Nyheter

Taklagsfest för bygget av Eleonoraskolan i Hallunda i Botkyrka

Nu är alla väggar och tak på plats och senast till start på vårterminen 2026 börjar de första eleverna flytta över från från Brunnaskolan och Borgskolan. Innan dess kommer eleverna i anpassad grundskola att vara på plats i sina lokaler som tillhör Eleonoraskolan.

Eleonoraskolan kommer rymma närmare 1 000 elever från förskoleklass till årkurs 9, samt anpassad grundskola.

Nu har man ett ”tätt hus” och är halvvägs i byggnationen av skolan som är en del av Botkyrkas stora skolsatsning.

Skolan är den största i sitt slag i Botkyrka.

Botkyrka kommun genomför en stor satsning på skolan i Hallunda-Norborg, där både nya förskolor och en ny grundskola ska byggas. I Hallunda-Norsborg är en del av planen att bygga en stor ny grundskola med plats för cirka 1 000 elever som ska stå klar och ta emot sina första elever under 2026.

Grundskolan kommer att ha en matematisk och vetenskaplig profil med högt digitalt fokus och en så kallad after school-verksamhet (fritids) som ska vara öppen på eftermiddagen för alla elever.

Namnet Eleonoraskolan 

Namnet Elonoraskolan kommer från Botkyrkas medborgare. År 2022 utlyste kommunen nämligen en tävling där alla Botkyrkabor välkomnades att skicka in sitt förslag på vad den nya grundskolan som ska byggas i Hallunda-Norsborg ska heta. Engagemanget var stort och det inkom över 300 namnförslag varav Elonoraskolan korades som vinnare.

Namnet Eleonora har förankring i området Hallunda och Norsborg. Eleonora Liljencrantz var gift med Johan Liljencrantz, som var Gustaf III:s finansminister. Det sägs att hon kallades Nora, som gav namn åt området Norsborg. Familjen Liljencrantz som bodde i området på 1700-talet sägs ha betytt mycket för bygden, bland annat har de byggt flera byggnader som fortfarande står kvar.