Nyheter

Nu är Sundsta torg invigt – ”En positiv utveckling av stadsdelen”​

En fontän, sittplatser, ny stenläggning, växter, träd och en brygga vid Sundstatjärn. Det är delar av vad nya Sundsta torg innehåller och det Karlstads kommun invigde idag.

Det nya torget var fullt med folk när det invigdes idag till tonerna av jazz från MaJazz, en jazzensemble med elever från Sundsta-Älvkullegymnasiet. Anders Tallgren (S) ordförande i stadsbyggnadsnämnden och Frida Nilsson (C), ordförande i tillväxtutskottet höll tal och klippte det ceremoniella bandet som officiellt invigde det nya torget.

Från vägkorsningen till levande torg

På en plats som tidigare mest varit en vägkorsning har Karlstads kommun nu byggt ett nytt torg med urban puls och egen karaktär.

– Det här har blivit en väldigt positiv utveckling av hela stadsdelen. Alla nya bostäder tillsammans med det nya torget har inneburit nytt liv, mer service och en vacker plats att vistas på, säger Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Ett stort jobb

Byggnationen av torget har varit ett stort jobb för Karlstads kommun som har byggt allt från torg, fontän, gatuanslutningar, gång- och cykelvägar, till parkeringsytor, lagt vatten- och avloppsledningar, byggt bryggdäck, planterat grönska, satt ut möblemang, belysning och anlagt busshållplatser.

– Vi är väldigt nöjda och det känns väldigt bra att vi redan ser hur människor har hittat hit. Det här är en satsning för Karlstadsborna som vi hoppas ska uppskattas, säger Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Bryggdäck vid Sundstatjärn

Torget knyts ihop med park- och rekreationsområdet kring Sundstatjärn via ett stråk genom kvarteret, en gångstig och en cykelbana som leder till ett nytt bryggdäck vid vattnet.

– Nu har vi den urbana pulsen vid torget med liv och rörelse, café och andra verksamheter samtidigt som vi har lugnet på bryggan vad Sundstatjärn bara några meter bort. De har blivit väldigt trevliga komplement till varandra, säger Monika Bubholz (MP).

Fakta om Sundsta torg

Projektets storlek: 8 900 m2 

Torgets storlek: 3100 m2 

Antal gatstenar: 279 000 stycken 

Längd kantsten: 1140 m  

Antal cykelpollare: 36

Antal växter: Förutom 8 000 blommor, lökväxter och prydnadsgräs kommer 30 nya träd att planteras inom torget och dess omgivning. Utöver det kommer ytterligare 20 nya träd att planteras inom stadsdelen som kompensation för de träd som tagits ner inom projektet.

Antal bostäder: 250 st (162 är klara)

Sundsta torg AB, 136 lgh (Prepart Projekt och Karlstadhus i samarbete)

Stenbron AB, 26 lgh

Lundbergs har ännu inte byggt

Tider

Detaljplanen vann laga kraft, maj 2019

Färdigställande av VA och sanering, 2020 

Första bostadshuset klart 2020 (Stenbron)

Byggstart torget (etapp 1), maj 2023 

Färdigställande av torg, torget öppnade för trafik, december 2023 

Färdigställande av projekt (etapp 2 med bl a bryggdäck, belysning, planteringar, juni 2024 

Invigning, 3 september 2024

På bilden: Anders Tallgren och Frida Nilsson