Nyheter

Norrlandsstäder samarbetar inom stadsbyggnad

Hur skapar vi attraktiva städer för att möta behoven i den gröna omställningen? Vilka processer behöver vi utmana och hur kan vi genom nya samarbeten hitta smarta lösningar? Dessa och andra brännheta ämnen diskuteras under Stadsbyggnadsdagen den 5 september.

– I Norra Sverige pågår just nu av investeringar och utveckling. Det är självklart enormt positivt. Den stora utmaningen för kommunerna är att på kort tid skapa nya attraktiva, trygga och hållbara livsmiljöer för våra invånare. Det höga tempot i samhällsomvandlingen gör att våra kommuner behöver utöka samarbetet för att vi ska nå målen, säger Harriet, Wistemar, chef fysisk planering och kommunarkitekt, Skellefteå kommun.

Umeå och Skellefteå har tillsammans arrangerat Kunskapsdagen i Skellefteå fem år i rad. Nu fördjupas samarbetet och växlas upp till Stadsbyggnadsdagen som i år arrangeras i Umeå. Med på plats finns politiker på lokal och nationell nivå för att ta del av diskussionerna, men också kommunala tjänstepersoner, exploatörer, byggaktörer, regionala investerare, konsulter och fastighetsutvecklare.

Utöver kommunalråd från respektive kommun kommer bland andra Amanda Lind, språkrör för Miljöpartiet och Helen Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbottens län att medverka.

Rune Brandt, stadsbyggnadsdirektör, Umeå kommun, ser många möjligheter i att utöka samarbetet mellan Skellefteå och Umeå, men även fler kommuner i norra Sverige:

– Nu bygger vi framtidens städer och där är bland annat kultur och en socialt hållbar stadsplanering självklara beståndsdelar. För att tillväxten ska vara klimatsmart behöver vi samarbeta och byta erfarenheter för att bland annat stimulera en grön omställning av befintliga stadsmiljöer, göra städerna trafiksnåla och dessutom bygga cirkulärt. Detta arbete kan också innebära att kommuner och byggaktörer tillsammans måste utmana befintliga regelverk och strukturer för byggande, säger Rune Brandt.

Journalister är varmt välkomna till Stadsbyggnadsdagen 2024, torsdag den 5 september, kl. 8.30–16.00 i Umeå Folkets hus. Moderator under dagen är Michael Jalmby, senior rådgivare, Esam.

Läs mer om Stadsbyggnadsdagen och ta del av programmet
Stadsbyggnadsdagen 2024 – Umeå kommun (umea.se)