Nyheter

Bostadsprojektet Drangesvann i Norge med fokus på mötesplatser och bostadsmix med gröna kvaliteter

Mot Randesund, en kort bilresa öster om Kristiansands centrum i södra Norge, kommer det nya bostadsprojektet Drangsvann att växa fram. Visionen är att skapa en trygg och social stadsdel genom mångfald i uteplatser, sociala mötesplatser och en bostadsmix som inbjuder till en varierad sammansättning av människor.

Huvudkonceptet bakom utvecklingen av projektet är grannskap, samhörighet och aktivitet. För de olika delområdena innebär det bland annat att placera bostadshusen koncentrerade till gårdar. Trädgården ska vara en naturlig mötesplats och underlätta dialog och möjlighet att lära känna grannar. Bra grannskap bygger samhörighet och trygghet.

Det ordnas för varierade uteplatser, sociala mötesplatser, samhällslösningar och en bostadsmix med plats för en mängd olika människor. Delningskoncept är centralt, där du kan spara resurser och utrymme genom att dela med din granne snarare än att äga allt själv.

– Ett bra bostadsprojekt samspelar med platsen, och ska skapa bra grannar och mötesplatser. Marken vid Drangsvann har stora värden som vi tar in i projektet. Vi har ritat ett bostadsprojekt som har plats för en mängd olika människor, säger projektledaren och arkitekten Knut Stenvik Haatveit.

Skyddar gröna kvaliteter

Bostäderna ligger vackert på en höjd nära stadsdelsbebyggelsen vid Rona. Tomtens naturkvaliteter, som skog, berg och hav, dras in i projektet och skapar trevliga och trygga omgivningar. För att begränsa naturingreppen planeras att bygga koncentrerat och placera bebyggelsen i kluster.

Större zoner med växtlighet ska bevaras för att skapa goda landskapsrum och zoner med bestående värden, värna om naturlig mångfald, djurliv och bevara områdets gröna kvaliteter.

Befintliga grönområden som bevaras är viktiga både för biologisk mångfald, lokala klimatförhållanden och dagvattenhantering, men kommer också att vara viktiga områden för lek, fysisk aktivitet och motion, rekreation och välbefinnande.

Anpassningar för användning av hela friluftsområdet med gångvägar, stigar och badplatser är viktiga bidrag för att säkerställa användningen av ytorna. Samtidigt kan man styra huvuddelen av trafiken till vissa områden och skydda naturen på annat håll.

Vid Drangsvann finns många rekreationsmöjligheter med idrottsanläggningar, badmöjligheter och vandringsleder i omedelbar närhet. Cykelavstånd till skolor, dagis och det nya stadsdelscentrumet ger flexibilitet i en hektisk vardag.

Projektet är nu ute på samråd efter att detaljregleringen levererats till Kristiansands kommun.