Nyheter

”Vi gräver där vi står” – Miljöstugor får nytt liv genom Stockholmshem och Bruske Måleri

Bostadsbolaget Stockholmshem tar årligen in ferieungdomar för att genomföra projekt som syftar till att öka trivsel och trygghet i områdena för deras hyresgäster. I år valde Nadine Hanna, områdesutvecklare för Hässelby Gård, Hässelby Strand och Rinkeby på Stockholmshem, att fokusera på att måla om fastigheternas miljöstugor för att förbättra avfallshanteringen för hyresgästerna.

För att säkerställa att projektet blev så effektivt som möjligt, behövdes expertis inom målning för att vägleda ungdomarna i arbetet. Layer Group-bolaget Bruske Måleri, med sin omfattande erfarenhet och engagemang, gick genast med på att bidra och bli en nyckelpartner i detta meningsfulla initiativ.

Tillsammans har de skapat en förbättrad och mer funktionell miljö, samtidigt som de har gett ungdomarna värdefull arbetslivserfarenhet.

– Nadine från Stockholmshem hörde av sig till oss för att se om vi var intresserade att hålla i en måleriskola för deras ferieungdomar och vi nappade direkt, berättar Ted Edin, vice vd på Bruske Måleri.

Projektet inleddes i två etapper, där den första startade under vecka 27 och den andra under vecka 31. Ted kom till platsen för att utbilda ungdomarna i grunderna för måleri och arbetsmetoder. De började med att rengöra ytorna och förbereda miljöstugorna för det arbete som skulle komma. Ungdomarna fick sedan ansvar för att utföra själva målningsarbetet.

– Projektet är också ett initiativ för att försöka locka ungdomar till vår bransch, vi ser att återväxten blir sämre och det är färre ungdomar som vill bli hantverkare över lag. Då måste man göra vad man kan, vi gräver där vi står, förklarar Ted Edin.

För Bruske Måleri handlar det inte bara om att säkra återväxten inom hantverkaryrket, de vill också ta ansvar för social hållbarhet.

-Vi vill vara hållbara även socialt, när många pratar hållbarhet pratar de oftast bara om miljö. Men vi anser att vi ska vara hållbara i de aspekter som vi kan påverka och göra skillnad.

Att ge tillbaka till samhället är en målbild som både Bruske Måleri och Stockholmshem delar. För Stockholmshem är det centralt att engagera sig i civilsamhället på flera nivåer, med ett särskilt fokus på att främja social hållbarhet.

Genom att anställa ferieungdomar ger Stockholmshem inte bara unga individer en första rad på sitt CV utan också en möjlighet till att bidra till positiva förändringar för hyresgästerna. Projekten som ferieungdomarna tar sig an bidrar till en stärkt gemenskap och en bättre samverkan i områdena som Stockholmshem äger och förvaltar.

– Min förhoppning är att fler ska inspireras av detta initiativ och följa efter. Vi tror att detta projekt kan ge upphov till nya idéer och inspirera till liknande initiativ i framtiden. Genom att använda färgkodning, avfallsskyltar och samma färger som på kärlen gör vi sorteringen enkel och tydlig, förklarar Nadine Hanna, områdesutvecklare på Stockholmshem.

Projektet är ett tydligt exempel på hur engagemang och välvilja kan leda till positiva resultat. Genom att involvera ungdomar och visa dem respekt för arbetet och yrket, har projektet inte bara bidragit till en förbättrad avfallshantering utan också inspirerat en vilja att ge tillbaka till samhället.

Tillsammans har Stockholmshem och Bruske Måleri skapat ett initiativ som främjar social hållbarhet på lång sikt.