Nyheter

Västhorjaskolan är svaret på Värnamo kommuns växande behov av skolplatser

Första sprängningen ägde rum 2023 och i augusti 2025 slår den moderna skolan upp dörrarna för undervisning.

Om knappt ett år slår Värnamo kommuns nya F3-grundskola upp dörrarna. Västhorjaskolan erbjuder undervisning för elever mellan sex till nio år, från förskoleklass (F) till och med årskurs tre. Skolan är den sista delen i en större partneringupphandling – kommunens första någonsin, och utgör en viktig del av en mer omfattande framtidssatsning.

– Västhorjaskolan är en del av ett strategiskt partneringprojekt, alltså att en och samma entreprenör ansvarar för de olika delprojekten som i detta fall även innefattar en stor idrottshall sammanlänkad med Västhorjaskolan, Trälleborgsskolan och Park Arena, förklarar Sebastian Scheler, projektledare, på Värnamo kommun.

Västhorjaskolans hemvistutrymmen, där eleverna har sin bas och huvudsakliga undervisning, har en kapacitet på 400 elever men kan utökas med en påbyggnad om ytterligare hundra. I den sammanhängande skolbyggnaden finns bland annat storkök, lektions- och slöjdsalar, musikrum, bibliotek samt andra gemensamma utrymmen för totalt 500 elever. Förutom en utökad undervisningskapacietet, bygger Värnamo kommun även Västhorjaskolan efter en hög hållbarhetsstandard.

Stommen utgörs främst av korslimmat trä med träbjälklag, även idrottshallens stomme är i trä med paroc-väggar. Fjärrvärme och solceller har installerats utifrån ett hållbarhetsperspektiv och ett luftbehandlingssystem med behovsanpassat flöde och tryck ska reducera energiförbrukningen ytterligare. Trots att byggnationen sker efter Miljöbyggnad silver, väljer kommunen att inte certifiera.

– Västhorjaskolan håller samma standard oavsett. Det är vårt första partneringprojekt och samarbete med ByggDialog. Nu är vi inne på sista delprojektet, och är mycket positivt överraskade. Samarbetsformatet är otroligt lärorikt och har hjälpt oss att hålla projektets bästa i fokus i alla situationer, säger Sebastian Scheler.

I tidigt skede fanns byråkratiska orosmoment kring bland annat detaljplaner och bygglov inför byggnation på jungfrulig mark. Men tack vare ett nära samarbete med löpande redovisning av kostnader och gemensamma ambitioner, går byggnationen av Västhorjaskolan som planerat.

Den enda utmaningen enligt Lars Lundmark, projektchef, på ByggDialog, var att täta huset fort nog för omgående start av värme och uttorkning. Något de snabbt åtgärdade med god planering och bemanning. När Västhorjaskolan står klar i juni 2025 kan lärare och elever se fram emot en inbjudande miljö av träväggar, en modern och rymlig skolmatsal med ett välutrustat storkök.

Fakta:

Byggherre: Värnamo kommun

Totalentreprenör: ByggDialog AB

Arkitekt: Fredblad Arkitekter

Tidplan: juni 2023–juni 2025