Nyheter

Operans och Dramatens nya dekorateljéer invigda

Med tal av bland annat kulturminister Prisa Liljestrand, sång och rundvandring invigdes Operans och Dramatens nya dekorateljéer i Flemingsberg. En unik fastighet som MVB byggt tillsammans med fastighetsbolaget Fabege och som utgör ett viktigt tillskott till Sveriges teaterkultur.

– Det har varit ett fantastiskt projekt att få genomföra, med många speciallösningar och högkvalitativa material. Jag vill rikta ett stort tack till Fabege, verksamheten och alla övriga samarbetspartners för den fina samverkan vi har haft i projektet. Det är en ära att få vara en del av den fortsatta utvecklingen av vår teaterkultur. säger Tobias Lundberg, vd MVB Öst.

Den nya fastigheten består av två huskroppar varav en i huvudsak är repetitionsutrymmen och den andra inrymmer ateljéerna såsom smedja, snickeri, måleri och tapetseri.

Byggnaden är utrustad med många verksamhetsanpassade lösningar såsom en konstruktion med två separata stommar och en rum-i rum-lösning för att minimera ljud- och vibrationsspridning. I lokalerna ligger ett 6 200 kvm stort trägolv tillverkat av 44 x 87 mm tjocka, noga utvalda svenska furutiljor.

Detta golv används inte bara som underlag utan är även ett arbetsbord för verksamheten på vilken bland annat kulissmålaren skruvar fast sina dukar i samband med målning. Överblivet virke från golvet har använts för att skapa utemiljön i form av pergolas och bänkar.

Byggnaden har också specialbyggda hissar och portar för att kunna transportera fonder och rekvisita, till exempel en fondhiss i dimension om 2 x 17 m.