Nyheter

Konkursår för arkitekt- och byggverksamheter – TOL Arkitekter går mot strömmen

2024 har varit ett utmanande år för arkitektbyråer i Sverige på grund av konjunkturläget med få byggprojekt i landet. Det gör det svårt för arkitektkontor att gå runt och många står antingen utan projekt eller behöver vidta sparåtgärder. Hittills i år har 14 arkitektverksamheter gått i konkurs, enligt myndigheten Tillväxtanalys. TOL Arkitekter går mot strömmen och har nyanställt flera arkitekter de senaste åren.

Det ekonomiska läget leder till att det finns få byggprojekt för Sveriges arkitektkontor att ta sig an. Det skapar ett lönsamhetsproblem för många som nu står utan tillräckligt med nya intäkter. TOL Arkitekter har under tiden, genom strategiska beslut, lyckats öka sin personalstyrka med 75 procent de senaste åren, då antalet anställda ökat från 8 år 2020 till 14 i år.

– Vi har valt att diversifiera vår verksamhet mer under de senaste åren för att bli mindre känsliga mot konjunkturförändringar, säger Liselotte Westlund, VD och grundare på TOL Arkitekter. Vi vill kunna stå på flera ben och vara mer flexibla med en kombination av stora och små projekt inom både privat och offentlig sektor. Det kan vara lättare sagt än gjort men jag vill säga att vi har lyckats.

Statistik från Tillväxtanalys visar att 2024 är ett av de tuffaste åren det senaste decenniet för arkitektverksamheter, med 14 konkurser och 64 anställda berörda under bara de första sju månaderna av året.

Detta är i stor kontrast till det tidigare värsta året, 2021, inom den senaste tioårsperioden. Då rapporterades totalt 11 konkurser och 24 anställda påverkade under helåret. 2023 är näst värst med totalt 10 konkurser och 38 anställda blev av med jobbet.

– Att erbjuda tjänster inom flera arkitekturområden kräver självklart en bred kompetens inom den egna organisationen, säger Barbro Titti Ericsson, Partner och grundare på TOL Arkitekter. Vi har valt att satsa mycket på att träna upp våra unga medarbetare eftersom vi ser de långsiktiga vinsterna med en lärande organisation. Jag tror att en stor anledning till att vi har lyckats med detta är att vi helst ser att våra anställda arbetar på plats. Det skapar en pedagogisk miljö där alla enkelt kan erbjuda sitt stöd och få inspiration av varandra.

Konkurserna märks även för byggsektorn som 2023 nådde nya höjder inom tioårsperioden med 1725 konkurser, enligt Tillväxtanalys. Till och med juli i år ligger antalet på 1272, vilket är i linje med förra årets höga siffror. Detta tyder på att branschen i sin helhet, och inte bara arkitektverksamheter, står inför utmaningar.