Nyheter

Byggstart: Rytters Plads i Skørping, söder om Aalborg

Efter ett år är Himmerland Boligforening nu redo att sätta spadtaget i marken i samband med uppförandet av ett nytt bostadsområde centralt beläget i Skørping, en halvtimmes bilfärd söder om Aalborg i Danmark.

– Vi har alldeles nyligen tecknat ett företagsavtal med murar- och byggföretaget M. Thomsen Støtt A/S, så nu kan vi börja bygga på Rytters Plads i Skørping, säger direktör Ole Nielsen, Himmerland Boligforening.

Byggstart beräknas starta omkring 1 oktober i år och om allt går enligt planerna kommer de första hyresgästerna i de 33 två- och trerumslägenheterna samt 10 fyrarumsradhus att kunna flytta in under första halvåret 2026.

– Under många år var vår nybyggnadsverksamhet koncentrerad till olika delar av Aalborg, men i takt med den ökande efterfrågan på bra hyresbostäder på andra håll i regionen har vi riktat vår uppmärksamhet mot nya möjligheter. Vi har redan fyra välfungerande avdelningar. i Skørping och har Under de senaste åren har vi även byggt ett nytt i Mariager, där vi idag har två avdelningar, säger Ole Nielsen. Och han fortsätter:

– I Skørping håller vi också på att bygga ut en befintlig avdelning, precis som vi räknar med att inom kort påbörja ett större bygge bestående av ett 100-tal bostäder i Støvring. Både Mariager, Støvring och Skørping är områden där vi väldigt gärna vill bygga fler hyresbostäder, eftersom det finns stor efterfrågan på den goda kombination av natur, handel och föreningsliv som dessa områden kan erbjuda.

Ole Nielsen uppger att målgruppen för den nya avdelningen är ensamstående samt familjer med bostadsstorlekar mellan 66 och 106 kvadratmeter.

Himmerland Boligforening startade projektet ända tillbaka 2016, men det visade sig vara en ganska svår ärende att slutföra. Tomten inrymde tidigare en åkeri, där bland annat lyktstolpar impregnerades och det resulterade i markföroreningar som avskräckte många från att bygga på platsen.

– Vi kunde dock se potentialen i det centrala läget i Skørping, så vi valde att hålla fast vid projektet och komma igång med förstudier och planering, säger Ole Nielsen. Och han fortsätter:

– Inte minst att uppfylla en rad myndighetskrav har dragit på sig förverkligandet av projektet under lång tid, men det spelade också roll för att vi inväntade en prisnivå så att vi kunde träffa ett bra avtal med en entreprenör. Vi fick gå igenom flera förhandlingsrundor, men nu är vi på plats och inom kort kan hantverkarna börja etablera byggarbetsplatsen.

Ole Nielsen uppger att beredningen bland annat har innefattat att säkra de framtida invånarna mot föroreningar. Det har främst skett genom att man lagt en halvmeter ren jord på området, så att det inte blir kontakt med de föroreningar som kan ligga under de nya bostäderna.

– Vi är säkra på att den nya avdelningen kommer att bidra positivt till utbudet av attraktiva hyresbostäder mitt i Skørping med mycket kort avstånd till bland annat biografen, kulturstationen, ungdomsgården och stationen , avslutar Ole Nielsen.

Medan de 10 radhusen i ett plan blir 106 kvadratmeter är de 33 lägenheterna fördelade på två- och trerumsbostäder på mellan 66 och 106 kvadratmeter. Enligt Ole Nielsen ska det röra sig om välmöblerade familjehus med goda möjligheter till privat uteliv i form av fram- och bakträdgårdar med grönplantering som avgränsande inslag från de gemensamma ytorna.