Nyheter

Nya bostäder vid Huvudsta strand

Den 28 augusti beslutade byggnadsnämnden att ge bygglov för nya bostäder i Huvudsta. Det är den första etappen av en ny stadsfront mot Huvudstaleden och bildar tillsammans med Solnaverkets kylackumulatortorn en port in i Solna från Huvudstabron.

Planerna innehåller flerbostadshus om 7–11 våningar med 86 lägenheter. Cirka 37 procent av lägenheterna är 4 rum och kök eller större. Kvarteret Basilikan blir en ny entré till Solna från sydväst och är den första etappen av de nya stadskvarteren i Huvudsta.

Totalt planeras 188 lägenheter, fördelade på två etapper – den södra etappen (86 lägenheter) och den norra etappen (102 lägenheter).

– Huvudsta kommer att få nya och moderna kvarter med stark koppling till den omgivande naturen. Samtidigt är det glädjande att en betydande andel större lägenheter ska byggas i området vilket underlättar för barnfamiljer att bo och verka i Solna, säger Martin Eliasson, byggnadsnämndens ordförande.

Fasadmaterialet är i huvudsak tegel i olika nyanser, med trädinslag vid balkongerna. Intill det nya kvarteret anläggs en ny gata och längst i söder skapas en ny entréplats till både gång- och cykelstråken längs Huvudsta strand och till bostädernas närmiljö. Syftet är att skapa ett mer levande stadsliv med känsla av närvaro och trygghet.

Illustration: Lindberg Stenberg Arkitekter