Nyheter

Sveafastigheter byggstartar i Skellefteå

Sveafastigheter fortsätter stärka sin position inom bostadssegmentet i Sverige genom nybyggnation av 178 lägenheter.

Sveafastigheter, ett av Sveriges största renodlade bostadsbolag, förvaltar och utvecklar långsiktigt en bredd av attraktiva hyresrätter i tillväxtregioner i Sverige. Idag adderar Sveafastigheter ytterligare bostäder till det befintliga beståndet genom byggstarten av ett nytt bostadsprojekt i Skellefteå.

– Sveafastigheter är en av Sveriges ledande utvecklare av nya hyresrätter och med detta projekt ser vi fram emot att addera hållbara bostäder till vårt bestånd i Skellefteå. I tider då bostadsbyggandet kraftigt inbromsat är byggstarten inte bara ett styrkebesked från oss utan också ett tydligt tecken på potentialen i vår utvecklingsportfölj, säger Erik Hävermark, vd, Sveafastigheter. 

Sveafastigheter fortsätter i och med projektet att bygga bostäder i städer med ett stort underskott på bostäder, något som är särskilt angeläget i Skellefteå.

– Det här är det viktigaste spadtaget i Skellefteå på mycket länge, eftersom det finns en hög efterfrågan på fler bostäder i och med den stora inflyttningen. För oss i kommunen är det avgörande att samarbeta med långsiktiga och stabila aktörer som Sveafastigheter för att klara bostadsförsörjningen, säger Lorents Burman, Kommunstyrelsens Ordförande, Skellefteå. 

Husens stommar byggs av trä för att minska klimatpåverkan. Samtidigt skapas en attraktiv och trygg bostadsmiljö med hjälp av gemensamma utrymmen för de boende. Efter färdigställd byggnation kommer Sveafastigheter att äga och förvalta 1 720 bostäder i Skellefteå.

Projektet består av fyra huskroppar som byggs i olika höjd om tre-tio våningar med ett-fem rum och kök. På bostadsgården kommer det finnas ett gemensamhetshus med kök och bastu samt lekutrustning för barnen. Projektet kommer att certifieras med Miljöbyggnad Silver och genomförs i samarbete med Lindbäcks bygg, som bygger och finansierar projektet.

– Vi har samarbetat med såväl Skellefteå kommun som med Sveafastigheter under många år och det är med sådana långsiktiga partners som vi har möjlighet att hitta möjligheter i en svår marknad. När vi kan kontrollera projektering och byggfasen så minskar vi byggtid, ökar kostnadskontroll och minskar klimatpåverkan vilket är helt avgörande för byggstarter idag, säger David Sundström, vd, Lindbäcks bygg.

Första inflyttningen till Sveafastigheters lägenheter beräknas ske hösten 2025. Efter att projektet färdigställts beräknas lägenheterna tillföra ett årligt hyresvärde om 23 mkr.