Nyheter

Lutande Fredriksskansporten i Kalmar renoveras

– Vi färdigställer hela området efter byggnationen och restaurerar även bland annat Fredriksskansporten som har påverkats av arbetet som utförts och börjat luta, säger Peter Borgebäck, projektledare Kalmar kommun.

I våras färdigställdes de sista husen vid Fredriksskans, som fått sitt namn av den militära skans i Kalmar fästning som låg på platsen under 1600-talet. Samtidigt startade byggnationen av Fredriksskanstorget som får gatstensbeläggning, träd, planteringar och bänkar. Även en renovering av Fredriksskansporten, som uppfördes på 1930-talet, påbörjades.

–Vi kommer demontera stenpelarna och göra en ny grundläggning, sedan återuppbyggs stenpelarna igen. Portens tak får nytt utseende som liknar originalet när den byggdes, berättar Peter Borgebäck.

Under arbetet med porten begränsas tillgängligheten till Fredriksskanstorget och Ronny Nilssons gata.

Upphöjd korsning och ny asfalt

I arbetet med Fredriksskanstorget ingår även korsningen Fredriksskansgatan-Strandgatan. Det här arbetet planeras att påbörjas vecka 39 och kommer utformas som en upphöjd korsning. Under vecka 40 kommer Fredriksskansgatan få sitt sista lager asfalt. Under den här tiden kommer Fredriksskansgatan att stängas av till viss del.

Alla arbeten planeras att färdigställas under april 2025 och utförs av kommunens upphandlade entreprenörer.

Under våren 2025 startar sedan arbetet med den sista etappen, då Fredriksskansparken ska anläggas.