Nyheter

Hållbar framtidssatsning i svensk sockerproduktion invigs i Örtofta

Den 21 augusti invigde Nordic Sugar sin senaste storsatsning i Örtofta. Med utbyggnaden av sockerfabriken är hela den svenska sockerverksamheten nu samlad till en plats och bolaget står mycket starkt i konkurrensen på den europeiska sockermarknaden.

Konsolideringen av sockerverksamheterna i Arlöv och Örtofta inleddes 2018 och är nu helt genomförd. En massiv investering i modern och effektiv sockerproduktion säkerställer en långsiktigt hållbar sockerproduktion i Sverige och därmed den svenska självförsörjningen på socker.

– Detta är en strategisk framtidssatsning för både klimat och effektivitet, som betyder att vi nu har en av Europas modernaste och mest konkurrenskraftiga sockerfabriker här i skånska Örtofta. Med investeringen i de nya anläggningarna ökas effektiviteten, den ger logistiska fördelar, sparar resurser och bidrar till reduktionen av koldioxid, Därutöver tar den oss närmare våra hållbara mål steg för steg, säger Alexander Godow, styrelseordförande Nordic Sugar AB och COO i Nordzucker.

Investeringen omfattar en moderniserad paketeringsavdelning helt integrerad med en ultramodern utlastning, en ny sockerlösningsfabrik och ett nytt höglager. Dessa nya anläggningar ger tillsammans med moderna och effektiva produktionsmetoder riktningen för framtiden och bolagets mål att 2030 ha halvera CO2-utsläppet från fossila bränslen jämfört med 2017-2019. Satsningen handlar i hög grad också om människor och om arbetsplatser som nu är säkerställda lokalt.

– Vår ambition har hela tiden varit att genomföra konsolideringen av Arlöv och Örtofta utan uppsägningar. Om att ta med oss det bästa från båda fabriker och att integrera all den kunskap som samlats genom åren till vår nya samlade fabrik. Det är oerhört glädjande att kunna konstatera att det är precis där vi står idag. Samtidigt säkerställer vi arbetstillfällen både nu och i framtiden och bidrar tillsammans med betodlarna till utvecklingen av en fortsatt stark livsmedelsindustri i Sverige, säger Johan Neikell, VD Nordic Sugar.

De nya anläggningarna har tagits i drift successivt under de sex år investeringsprojektet pågått. Med start från augusti 2024 kommer alla nya anläggningar att vara i drift och alla svenska sockerprodukter att produceras i Örtofta.