Nyheter

Kungsvåningen inleder byggnationen av Fittja Light – nästa steg i Fittjas omvandling

Detta projekt markerar ett viktigt steg i den långsiktiga omvandlingen av centrala Fittja till en trygg och levande stadsdel. Med Fittja Light fortsätter arbetet att skapa moderna och välkomnande bostäder samt verksamhetslokaler som bidrar till områdets positiva utveckling.

– Kungsvåningen är stolt över att inleda byggnationen av Fittja Light, ett projekt som representerar ett långsiktigt engagemang för att skapa en trygg och levande stadsdel. Genom nära samarbete med lokala aktörer siktar vi på att göra verklig skillnad för invånarna och bidra till en positiv utveckling av området, säger Mi Sundquist, fastighetschef på Kungsvåningen.

Sedan över ett decennium har Kungsvåningen arbetat samhällsfrämjande i området med fokus på fastighetsutveckling och aktivering av platsen. Fittja Light är ett resultat av detta samarbete och omfattar 109 nya bostäder samt verksamhetslokaler med direkt tillgång till bussar och tunnelbana.

Fittja Light är tredje etappen inom den detaljplan som togs fram tillsammans med Botkyrka kommun för att utveckla centrala Fittja. De tidigare delprojekten omfattade påbyggnaden av den befintliga centrumbyggnaden och uppförandet av Fittjahöjden, ett nytt flerbostadshus mot stadsparken. Nu fortsätter utvecklingen med Fittja Light, som blir en förlängning av centrumbyggnaden och kommer att erbjuda 109 hyreslägenheter i varierande storlekar samt flera verksamhetslokaler.

Lägenheterna är designade med fokus på komfort och tillgång till gemensamma utrymmen, såsom flera takterrasser och en upphöjd grön innergård. Byggnaden i sig kommer dessutom att bidra till ett ännu mer levande centrum och stärka den sociala kontrollen, vilket i sin tur bidrar till ökad trygghet på platsen.

– Fittja Light är ett viktigt steg i den gemensamma visionen att utveckla Fittja till en attraktiv och inkluderande stadsdel. Kungsvåningens arbete är ett strålande exempel på hur samarbete mellan kommuner och privata aktörer kan skapa mervärde för hela samhället. Det ska bli spännande att följa projektets utveckling och de positiva effekter det kommer att ha för området, säger Stina Lundgren, kommunstyrelseordförande för Botkyrka kommun.

Kungsvåningen strävar efter att vara mer än en fastighetsägare – ambitionen är att vara en aktiv del av samhället och göra verklig skillnad. Genom samarbete med lokala myndigheter och andra samhällsaktörer är målet att skapa trivsamma och trygga miljöer.

Det övergripande målet är att få bort Fittja från Polisens lista över Sveriges särskilt utsatta områden genom att skapa en trygg, trivsam och levande stadsdel.

Byggnationerna är nu i full gång och inflyttningar planeras till 2026. Förväntningarna är höga inför fortsatt utveckling av Fittja och den positiva förändring som projektet förväntas bidra till i området.