Nyheter

Stomresning i kvarteret Tränaren i Vännäs

Snart står de sista 23 lägenheterna klara i kvarteret Tränaren i Vännäs. Ett välkommet tillskott för kommunens stadigt ökande befolkning.

Tränaren 8 i Vännäs är den sista etappen som ska sammanställa hela kvarteret av de totalt 64 lägenheterna, varav de första stod klara redan 2018. I september 2025 är det äntligen dags för inflytt i de sista. Efter sex år, är Mattias Forsström, VD på Vännäs Fastigheter, inte bara nöjd med samarbeten med entreprenörer, han är även positivt överraskad hur väl projektet har mottagits av de som ska flytta in.

Vi fick in alla tre anbud i januari. Samtliga till ett lägre pris än första etappen en trevlig överraskning, då vår förra upphandling skedde under branschens absoluta höjdpunkt av osäkerhet. Men efterfrågan på nya hyresrätter är stor och vi är stolta över att kunna tillgodose det ökade behovet, säger Mattias Forsström. 

Ambitionen var att starta byggnationen av sista etappen under våren, och markarbeten och grundläggning utfördes innan semestern. Nu är stomresning påbörjad och fokus ligger på att få huset tätt innan den värsta väderperioden inför vintern.

Trots att lägenheterna inte kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad silver, av ekonomiska skäl, byggs de efter samma höga standard och ligger på 56 procent av BBR-kravet med en kalkylerad energiförbrukning på 42 kWh per kvadratmeter och år.

För att uppmuntra en lägre förbrukning installeras individuell mätning och debitering; IMD, där boende kan se sin egen användning. Solceller installeras på taket, som under somrarna hjälper till att ladda batterilagret i komplementbyggnaden en bit bort. Batteriet fungerar som ett reservkraftnät, en stor fördel för Vännäs Fastigheter, som planerar att sälja stödtjänster till svenska kraftnät.

– När regeringen drog in investeringsstödet förra etappen var vi osäkra på om vi kunde ta ut de hyror som krävdes. Att fortsätta var en ren chansning. Men det visade sig att boende har ekonomin, och vi fick den fullt uthyrd och vågade därför gå vidare med etapp två och 23 nya lägenheter, berättar Mattias Forsström.

Lägenheterna består av ettor, tvåor och treor från 36 till 67 kvadratmeter och ligger i ett naturskönt område med älvutsikt, goda kommunikationer och ett stort kommersiellt utbud med närhet till centrum. Vännäs Fastigheter har tagit extra hänsyn till de boende genom att inte exploatera fastigheten fullt ut.

– Vi kunde fått plats med 80 lägenheter, men bedömde att en lägre exploateringsgrad ger större tillgång till den fina utsikten. Huskropparna närmast älven är två våningar och de två längre bort är fyra våningar. Vi bygger i betong för att begränsa den totala höjden. Det är trevligare att se natur och promenadstråk än att titta in i grannens kök, säger Mattias Forsström.

Fakta

Byggherre: Vännäs Fastigheter AB

Totalentreprenör: Rekab Entreprenad AB

Arkitekt: ÅF-Infrastructure AB/AFRY

Lägenheter: 23

Huskroppar: 1

Tidplan: maj 2024–september 2025

Bruttoyta/BTA: 2317 kvm

Kostnad: 50 Mkr