Nyheter

Luleå: Nåiden bygger två nya bilanläggningar och ett högt kontorshus

–I hörnet av den ena fastigheten finns även planer på att bygga ett högt kontorshus på mellan nio och elva våningar. Visionen är att kontorshuset ska bli ett nytt landmärke i slutet av Kungsgatan i centrala Luleå. Kontorshuset befinner sig dock i ett tidigt skede av detaljplaneprocessen, där vi tillsammans med Luleå Kommun har ambition att hitta rätt form och volym för den planerade exploateringen, säger Dick Burlin, fastighetsutvecklare på Stadsviken, som samägs av Nåiden Bygg.

I den centralt belägna stadsdelen Stadsviken i Luleå planerar Stadsviken AB och fastighetsutvecklaren Dick Burlin att bygga två nya bilanläggningar och ett högt kontorshus på mellan nio och elva våningar. Ambitionen är att den första etappen av projektet, som omfattar de två nya bilanläggningarna, ska stå inflyttningsklar i slutet av 2025. 

Porsche ska flytta in i en av anläggningarna, en fastighet i tre våningar med en nybilsanläggning i markplan, en hall för begagnade bilar en våning upp samt ett underjordiskt garage. Garaget delas med den andra hyresgästen Bavaria Sverige, återförsäljare av BMW, som flyttar in i närliggande nybyggda lokaler.

Dick Hedin fick i uppdrag att hitta en lämplig plats för ett annat bilmärke inom Hedin Koncernen, Hedin Performance Car och Porsche som skulle etablera sig i Luleå. Senare under processen tillkom ett likartat uppdrag även för BMW.

Fastigheterna Hajen 10 och 11 i Stadsviken visade sig vara perfekt lämpade för att etablera den nya generationens bilanläggningar i centrala Luleå.

Tillför något nytt till centrala Luleå

Anläggningarna blir unika eftersom de ligger så pass centralt. Dick Burlin beskriver de nya fastigheterna som ett slags hybridfastigheter där ytan disponeras smart för att maximera exponeringen av bilarna på ett så effektivt sätt som möjligt. 

–Byggarbetet med de två nya bilanläggningarna är i full gång, det känns bra att projekten äntligen har startat. Rivningen av en befintlig fastighet på tomten inleddes innan semestern och fortsätter i augusti. Stadsviken är ett område som successivt byter skepnad. Jag är övertygad om att de två nya bilanläggningarna och så småningom även kontorshuset kommer att tillföra något nytt och dynamiskt till centrala Luleå, avslutar Dick Burlin. 

FAKTA 

Byggtid: juni 2024-november 2025 

Byggherre: Stadsviken AB:s helägda dotterbolag H10 Fastigheter

Byggentreprenör: Nåiden Bygg

Arkitekt: XYZDP Scandinavia